Banožić u vojarni u Vukovaru i otkrivanju biste Emerika Gašića u Komletincima

0
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić obišao je u petak, 14. svibnja 2021. godine objekte u završnoj fazi izgradnje u vojarni “204. brigade HV” u Vukovaru, a zatim je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske sudjelovao u programu svečanosti otkrivanja biste Emerika Gašića u Komletincima.

Obilasku radova u vojarni nazočio je i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Tomislav Mažar i saborska zastupnica Marijana Balić.

Prilikom obilaska vojarne, ministar obrane kazao je kako će se izmještanjem Inženjerijske bojne u Vukovar, završiti projekt započet 2016. godine.

“Očekujem da bi radovi u vojarni u Vukovaru trebali biti gotovi do 15. lipnja što je u skladu i s potpisanim aneksom ugovora. Na taj način završili bismo ovu drugu fazu sa 26 milijuna kuna ukupne investicije”, ističe ministar obrane i dodaje kako se u vojarni očekuje smještaj 250 hrvatskih vojnika.

U toj prigodi ministar je kazao: “Kao što smo obećali na početku mandata i najavili prošle godine, ova Vlada vraća Hrvatsku vojsku u gradove, u mjesta gdje Hrvatska vojska prirodno i pripada. Povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika Hrvatske vojske te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata”.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Validžić kazao je kako je plan da se upravo u vukovarsku vojarnu prebaci cijela Inženjerijska bojna Gombr-e: “Na taj način, uvjeti života i rada naših vojnika bit će bolji, a time i naša učinkovitost”.

Mažar ističe kako se nastavlja projekt povratka HV-a u grad Vukovar te kako će se osim vojarne koja će primiti cijelu Bojnu, nastaviti izgradnja zgrade sa stanovima koji će se dodjeljivati hrvatskim vojnicima, zahvalivši pritom Ministarstvu obrane na potpori koju pruža gradu Vukovaru.

U toj prigodi, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade narednik Davor Maul kazao je kako je neizmjerno ponosan što se Hrvatske vojska vratila u Vukovar istaknuvši kako je s 18 godina sudjelovao u Domovinskom ratu te kako je sretan što je danas u svom gradu.

Foto: MORH/ J. Kopi

Nakon obilaska radova u vukovarskoj vojarni, ministar obrane sudjelovao je na svečanosti otkrivanja biste Emerika Gašića u Komletincima. Govoreći o liku i djelu velečasnog Gašića, ministar je kazao kako je riječ o jednom od mnogih mučenika hrvatskog naroda na trnovitom povijesnom putu za slobodu.

“Sudbina velečasnog Emerika Gašića, sudbina je hrvatskog naroda, čije su vrijednosti, tradiciju i običaje nastojali zatomiti, obezvrijediti i uništiti ti isti koji su velečasnog Emerika Gašića lišili života. Da u tome nisu uspjeli, najbolje svjedoči slobodna i neovisna Republika Hrvatska za čije postojanje su zaslužni upravo ljudi poput velečasnog Emerika Gašića, Blaženog Alojzija Stepinca i hrvatskih branitelja. Zato se nikada ne smijemo umoriti od prenošenja istine o Domovinskom ratu i ljudima koji su svoj život posvetili za dobrobit našeg naroda”, rekao je ministar Banožić.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako za njihov Grad i Županiju otkrivanje biste Emerika Gašića ima veliki značaj jer je time završen proces rehabilitacije velečasnog Gašića započet prije desetak godine, odnosno kako je time odana zaslužena počast svećeniku ubijenom od strane komunističkih vlasti.

Po završetku svečanog programa, služeno je misno slavlje koje je predvodio msrg. Đuro Hranjić, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, nakon čega su položeni lampioni na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Emerika Gašića.