AZOP donio preporuke oko obrade osobnih podataka u izbornoj promidžbi

0
foto: MB PRESS

Agencija za zaštitu osobnih podataka donijela je preporuke za obradu osobnih podataka koje političke stranke, neovisne liste, kandidati i drugi sudionici trebaju poštovati tijekom kandidacijskog postupka i izborne promidžbe, u skladu sa zakonodavnim okvirom.

AZOP, kao neovisno nadzorno tijelo odgovorno za praćenje primjene Opće uredbe o zaštiti podataka, tako ističe da se za potrebe oglašavanja i slanja personaliziranih poruka biračima, političke stranke, neovisne liste, kandidati u pravilu mogu oslanjati na privolu birača ili na legitiman interes.

Primjerice, ako je birač simpatizer ili član određene političke stranke i/ili njezin donator, on može očekivati primanje personalizirane poruke iste, odnosno politička stranka ima legitiman interes za slanje takvih poruka, stoji u utorak u priopćenju AZOP-a.

No, upozoravaju da pozivanje na legitiman interes ne može biti paušalno već ga politička stranka mora dokazati na način da prije obrade osobnih podataka provede test razmjernosti u kojemu će detaljno procijeniti pretežu li prava na obradu osobnih podataka od strane voditelja obrade ili pretežu prava na zaštitu osobnih podataka birača.

Birač, naglašava Agencija, ima pravo u svakom trenutku uložiti prigovor na takvu obradu svojih osobnih podataka, odnosno primanje poruka, bez obzira je li dao privolu ili politička stranka ima legitiman interes za obradu osobnih podataka istog, a o čemu ih je potrebno informirati jasno i odvojeno od svih drugih informacija.