Aladrović: Došlo je vrijeme da se odvoji odgovorne od neodgovornih

0
foto:MB Press

Ministar rada Josip Aladrović poručio je u četvrtak da si Hrvatska ne može priuštiti scenarij novog lockdowna jer dodatno iscrpljuje proračun i ekonomiju, ističući kako je došlo vrijeme da se odvoji  odgovorne od neodgovornih, ali i pronađe način da se građane motivira na cijepljenje.

“Ne možemo si priušiti scenarij novog lockdowna i smanjenje gospodarske aktivnosti, jer sve to dodatno iscrpljuje državni proračun i dodatno opterećuje našu ekonomiju. U tim slučajevima, koje želimo ovim mjerama izbjeći, mogao bi doći u pitanje i ekonomski rast koji smo predvidjeli”, izjavio je Aladrović novinarima u Saboru.

Napomenuo je da se Hrvatska već 16 mjeseci bori s pošasti pandemije koronavirusa te je sada “vrijeme da odvojimo odgovorne od neodgovornih, odnosno da stimuliramo odgovornost naših poslodavaca, ali i radnika”.

Covid potvrda treći kriterij za dobivanje potpora od države

Istaknuo je kako su vladajući u razgovoru sa sindikatima i poslodavcima predložili da, osim pada prihoda i određenih sektora, za dobivanje covid potpora postoji i treći kriterij vezan uz covid potvrde, o čemu će se razgovori nastaviti idući tjedan.

“Na taj način čuvamo zdravlje i štitimo ekonomiju. Ne treba smetnuti s uma da se nalazimo u turističkoj sezoni, da je sada u punom jeku i da o odgovornosti svih građana u Republici Hrvatskoj, a posebice onih koji rade u uslužnim sektorima, ovisi kretanje naše turističke sezone, a potencijalno, u budućnosti i kretanje naše ekonomije”, ustvrdio je Aladrović.

Kao trenutni segment o kojem razgovaraju sa socijalnim partnerima naveo je oko sto tisuća zaposlenika koji koriste covid potpore, podsjetivši da je u travnju prošle godine, za vrijeme lockdowna, mjere koristili čak 600 tisuća zaposlenika.

To su sve rizici koje želimo na ovaj način anulirati, kazao je ministar, uvjeren da će sa socijalnim partnerima uspjeti postići konsenzus.

Vlada: Konzumacija mjera mora biti vezana uz pojedinačnu odgovornost

Potpore idu dalje, sada je samo pitanje kako ćemo definirati kriterije, rekao je i dodao kako je Vlada vrlo čvrstog stava da konzumacija mjera mora biti vezana uz pojedinačnu odgovornost.

“Siguran sam da ćemo postići dogovor i konsenzus i naći rješenje koje optimalno štiti naše građane, poslodavce, radnike i cijelu zajednicu, a posredno, u budućnosti i ekonomiju”, naglasio je ministar.

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš izjavio da je u njegovom ministarstvu cijepljeno manje od 35 posto zaposlenih, Aladrović nije htio iznositi podatke o stanju u svom, ali je kazao da je u Ministarstvu rada procijepljenost veća nego prosječna procijepljenost u hrvatskom društvu.

“Stope procijepljenosti su veće, što znači da je ministarstvo kojim upravljam preuzelo odgovornost, ali to ne znači da nećemo tražiti da ta odgovornost bude na još višoj razini, kazao je.

Pozdravio je Beroševu najavu da će se u njegovom ministarstvu na ulazu tražiti covid potvrde ili obavljati testiranja, što smatra jako dobrim putem da se zaštiti one koji koriste usluge ministarstava i tijela državne uprave, ali i zaposlenike.

Javni, državni i privatni sektor trebaju slično ponositi teret krize

“Jako je bitno da i privatni i javni i državni sektor na sličan način podnesu teret ove krize, ne samo u financijskom, nego i u smislu odgovornosti”, poručio je Aladrović.

Kao cilj je naveo što više radnika i građana koji imaju covid potvrde, jer to znači da je njihovo zdravlje sigurno i na taj način ‘suportiramo’ i zdravlje, ali i ekonomiju.

Upitan kako namjerava necijepljene zaposlenike u njegovu ministarstvu ‘prisiliti’ da se cijepe, odgovorio je da su element prisile izbjegavali cijelo vrijeme, a izbjegavaju ga i sada jer za njim nema potrebe. “Cilj mjera je očuvati radna mjesta, ne da netko dobije otkaz”, istaknuo je Aladrović.

Ako u Hrvatskoj 20 posto BDP-a ovisi o turizmu, dodao je, onda smo vrlo izloženi turizmu i uslužnim djelatnostima, kretanje hrvatske ekonomije jako ovisi o turističkoj sezoni “i onda ne razumijem da se netko ne želi ni cijepiti ni testirati”.

Mjerama se nikoga ne kažnjava, nego ih Vlada promiče

“Mjerama se nikoga ne kažnjava, nego ih Vlada promiče. Već 16 mjeseci odgovorni dio građana sufinancira one koji su u problemu. Tražimo minimum odricanja i odgovornosti onih koje svi drugi odricanjem financiraju. Kažnjavanja nema, ovdje je riječ o podršci za koji se traži minimum odgovornosti”, naglasio je Aladrović.

“Moramo naći način da motiviramo građane. Ugroza stoji za svakoga tko nije u epidemiološki čistoj situaciji. Sigurno moramo raditi na motivaciji građana za cijepljenje”, zaključio je.