AKD otvorio ured za ICT tehnologije u Osijeku

0

Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) otvorila je u Osijeku novi Ured za ICT tehnologiju. Ured su danas posjetili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima te prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT). O radu AKD-a i investiciji u Osijeku informirao ih je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

– AKD je tvrtka od posebnog državnog interesa, ona je predvodnik ne samo u Hrvatskoj, već je i među prvih pet u Europskoj uniji koja se bavi naprednim rješenjima na području identiteta, sigurnosti, naprednih sustava sljedivosti i kvalificiranih certifikata koji se upotrebljavaju kroz digitalno potpisivanje i neporecivi identitet. Kako razvijamo napredna rješenja tako smo kroz Program Vlade RH za Slavoniju, Baranju i Srijem prepoznali mogućnost da ovdje na istoku Hrvatske, a uzimajući u obzir jaku IT zajednicu i Sveučilište, otvorimo ured i zaposlimo sigurno desetak mladih programera – kazao je Sertić te dodao kako će  AKD-ov osječki tim dobiti priliku raditi na velikim državnim i strateškim projektima, kao i na razvoju novih proizvoda i usluga u ICT domeni.

Pojasnio je potom koja su to konkretna rješenja koja razvijaju stručnjaci AKD-a. – Na osobnoj iskaznici nalazi se neporecivi kvalificirani identifikacijski potpisni certifikat s kojim građanin više ne mora u komunikaciju s institucijama ići u papirnatoj formi već sve rješava od doma, potpisujući sve akte digitalno. Također, kroz napredne sustave koje razvijamo u prometnom sektoru, upravljamo kroz sustave SOTAH-a i tahografa s 56.000 vozila u realnom vremenu, prikupljajući podatke i radeći neophodne analitičke izvještaje. Prvi smo u Europi razvili neporecivi sustav sljedivosti svih duhanskih proizvoda kao fiskalno osjetljivog proizvoda, a na osnovu toga i ostale države razvile su slične sustave. Slično je i s našom besplatnom aplikacijom Hrana koja nudi mogućnost ažuriranih podataka o povučenim prehrambenim proizvodima – istaknuo je Sertić.

– Ovo je još jedna investicija koja treba pomoći studentima naših fakulteta, prije svih FERIT-a,  da određeni broj najboljih nađe mjesto svog zaposlenja. Puno i dugo govorimo da Osijek postaje središte IT industrije za Hrvatsku i šire, a ovo je novi korak prema tomu. Podsjećam da smo u Osijeku nedavno otvorili ured kompanije Ericsson Nikola Tesla, završava zgrada Osijek Software Cityja. Ozbiljno i krupnim koracima idemo k tomu da Osijek, Osječko-baranjska županija i istok Hrvatske postanu predvodnik moderne IT industrije u kojoj ima puno prostora za napredovanje. U tom procesu vrlo bitno je naše Sveučilište i fakultet koji na tržište rada stavlja kvalitetne studente koji poslije mogu obavljati najzahtjevnije poslove – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Dekan FERIT-a prof. dr. sc. Drago Žagar izuzetno je zadovoljan suradnjom s tvrtkom AKD. – FERIT već godinama razvija usku suradnju s tvrtkama, a AKD-e je jedna od najuvaženijih tvrtki u polju inovativnih softverskih rješenja. Naši studenti već su uključeni u njezin rad, a vjerujem da ćemo i u budućnosti još uspješnije razvijati zajedničke projekte, na korist akademske zajednice, a i same tvrtke – naglasio je dekan Žagar.