Slovenija produljuje kontrolu na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

0
foto: MUP/Ilustracija

Slovenska vlada je donijela odluku o produljenju privremene kontrole na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom za dodatnih 12 dana, do 21. prosinca. Ova mjera ima za cilj sprječavanje terorizma, ekstremizma i prekograničnog kriminala, a objavljeno je nakon sjednice vlade.

Kontrola na granicama uvedena je 21. listopada kao odgovor na odluku Italije da primijeni kontrolu na unutarnjoj granici sa Slovenijom, zbog opasnosti od ugrožavanja javnog reda i unutarnje sigurnosti. Razlozi su navedeni u kontekstu povećanog rizika od terorističkih napada, posebice u svjetlu situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Ministar unutarnjih poslova, Boštjan Poklukar, nedavno je izjavio da Slovenija planira produljiti kontrolu granica za dodatnih šest mjeseci od 21. prosinca. Ova odluka temelji se na srednjem stupnju ugroženosti Slovenije od terorizma te visokom stupnju ugroženosti od terorizma u Europskoj uniji.

Vlada će produljiti trenutačnu kontrolu sukladno članku 28 šengenskog zakona, koji dopušta privremenu kontrolu do maksimalno dva mjeseca, što znači da će mjera trajati do 21. prosinca.

Nakon isteka te privremene mjere, Slovenija planira nastaviti s nadzorom granica sukladno članku 25 i članku 27 šengenskog zakonika, što omogućuje kontrolu granica tijekom razdoblja od šest mjeseci.

Ova odluka ima značajan utjecaj na slobodu kretanja unutar Schengenskog prostora, a slovenske vlasti naglašavaju potrebu za dugotrajnim nadzorom radi očuvanja sigurnosti građana. S obzirom na dinamičnu situaciju na međunarodnoj razini, očekuje se da će ova tema izazvati rasprave i postaviti pitanje ravnoteže između sigurnosti i slobode kretanja unutar EU.