Što očekivati od cijena svinjetine uoči Božića?

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Afrička svinjska kuga uzrokovala je eutanaziju 2,5% domaćih svinja. Hrvatska, koja godišnje uveze 120 000 tona svinjskog mesa, suočava se s mogućom nestašicom i zabrinutošću potrošača pred blagdane. Unatoč visokoj potrošnji od 42 kilograma po osobi godišnje, rast cijena dovodi do smanjenja kupovine mesa kod 40 posto građana. Kako će ova situacija utjecati na blagdansku trgovinu i obiteljske obroke?

“Lani je prasetina bila tri i pol kune žive vage, a sada je 5, 6 eura, pa si vi mislite”, “Sedam eura i skoro osam za odojka, to je sramotno”, “Kako su neki tvrdili, bit će prasetina jednako skupa kao jastozi”, komentari su nekih građana.

Samodostatnost svinjskog mesa samo je malo veća od 50 posto. Na godinu uvezemo svinjskog mesa u vrijednosti od 250 milijuna eura.

-Vjerojatno ima nekih tržišnih poremećaja kod privatnih tržnica, u mesnicama, ali u pravilu nestašice nema, izjavio je za HTV Branko Bobetić, predsjednik Croatiastočara.

Svinjsko meso može se zamrzavati i upotrebljavati poslije tako da znatnijih poremećaja na tržištu neće biti, a vjerojatno ni rasta cijena, ustvrdio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Cijena svinjetine uoči blagdana

U prvih sedam mjeseci, uvozna cijena svih kategorija svinjskog mesa porasla je za 40 posto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci upozoravaju da bi kombinacija faktora poput uvoza i afričke svinjske kuge mogla dovesti do daljnjeg rasta cijena uoči prosinca.

Mesari izražavaju nesigurnost, ističući da se nikada doista ne zna što očekivati prije Božića. Dario Bešić, mesar iz Osijeka, dodaje da je moguć rast cijena zbog nedostatka mesa i povećane potražnje tijekom blagdana.

Iako su mali domaći uzgajivači svinja suočeni s teškoćama zbog afričke svinjske kuge, postoji optimizam u obnovi uzgoja.

Krešimir Kuterovac, proizvođač i predsjednik Udruge proizvođača svinja, ističe da se očekuje dodatan pad od 20 posto u uzgoju svinja ove godine, što će dovesti do smanjenja samodostatnosti Hrvatske s 50 posto na otprilike 35 posto.

Unatoč izazovima, trenutačna cijena odojka iznosi 5,5 do 6 eura po kilogramu, u usporedbi s visokih 10 eura prije šest mjeseci.

Pitanje ostaje hoće li povećana potražnja rezultirati daljnjim rastom cijena svinjetine.