Počela prva ovogodišnja kolinja, evo tko se mora riješiti svih svinja do kraja studenoga

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Virus afričke svinjske kuge izazvao je veliko nezadovoljstvo uzgajivača i ljudi općenito. Riječ je o virusu koji je jako otporan a bolest se počela širiti i Osječko-baranjskom županijom, gdje se svinjogojstvom bavi oko 9 tisuća uzgajivača. U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Plenkovića s predstavnicima mjerodavnih institucija, a proizvođači su stigli u Ministarstvo poljoprivrede.

Prema naredbi resornog ministarstva svi uzgajivači svinja koji imaju jednu svinju ili oni koji ne udovoljavaju visokim biosigurnosnim uvjetima na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske te s dijela Brodsko-posavske županije, moraju svinje usmrtiti do 31. listopada. Isto vrijedi i za ostatak države, ali do 30. studenog, piše HRT.

– Ono što ja sada mogu preporučiti svinjogojcima u trećoj kategoriji, koji su u velikom problemu, je da pokušaju poslati svinje na termičku obradu. Istina dobit će cjenovno nešto manje novaca, ali imat će slobodne objekte jer ako prijave za eutanaziju svinje, onda godinu dana nema proizvodnje, pojasnio je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da poduzimaju sve mjere u sprečavanju širenja virusa, odnosno uz zonu zaštite 10 kilometara od mjesta bolesti uvode i zonu nadzora. Unatoč tomu dio svinja, kažu, mora biti uklonjen.

– Do 31. listopada naređuje se uklanjanje svih svinja iz kategorije 0,1,2, u zonama zaštite i zonama nadziranja i zonama zaraze, a za cijelu Hrvatsku do 30. studenog. U ostatku Hrvatske svi moraju zaklati svinje koje nisu u kategoriji 3, a ovi iz kategorije 3 ne moraju prinudno klati, nego mogu prodati svoje životinje za preradu, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 

Uzgajivači iz triju županija koje su pogođene virusom čine više od 65 posto ukupne proizvodnje svinja u Hrvatskoj. Stoga mjere koje se poduzimaju daju rezultate, poručila je ministrica Vučković.