Plenković predložio župana Ivana Anušića za novog ministra obrane

0
foto: MB Press

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da će Ivana Anušića predložiti za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade te kako očekuje da će biti potvrđen na plenarnoj sjednici u Saboru u četvrtak, 16. studenoga.

Mario Banožić razriješen je dužnosti ministra obrane nakon što je u subotu sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba.

Anušić je osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a.

Plenković je rekao da je Anušić na razini stranke dobio potpunu konsenzualnu podršku, a župan osječko-baranjske županije Ivan Anušić je na ponudu odmah pristao te da je spreman pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru.

“Očekujem Odbor u srijedu i potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak, tako da će već primjerice u četvrtak popodne Ivan Anušić biti na dužnosti i član Vlade”, rekao je premijer.

Plenković je također naveo da bi u slučaju potvrde Anušića na mjestu župana u preostalom dijelu mandata mijenjao Mato Lukić, koji je sada jedan od dva zamjenika župana.

Ivan Anušić

Rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Osnovnu školu završio je u Antunovcu te započeo srednjoškolsko obrazovanje u Osijeku.
U ožujku 1991. godine sa 17 godina napušta srednju školu u trećem razredu kako bi se priključio dobrovoljačkim odredima. Od lipnja 1991. godine i osnutka 106. brigade ZNG RH, također kao maloljetnik postaje dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik te brigade. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od istočne Slavonije, zatim u kolovozu 1992. godine na dubrovačkom području, u siječnju 1993. godine sudjelovao je u Akciji Maslenica, a u kolovozu iste godine je mjesec dana proveo na području BiH. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Po završetku ratnih operacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine završava srednju školu u Osijeku te se upisuje na Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je stekao višu stručnu spremu i titulu stručnog prvostupnika trenerske struke.

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.
2003. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade,  a od 2002. do 2005. godine predsjednik je i trener u Kick boxing klubu Antunovac. Politički angažman započinje 2005. godine kandidaturom i izborom za načelnika Općine Antunovac. Do 2017. godine, odnosno 12 godina u kontinuitetu je načelnik te općine, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.  2011. godine postaje član Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Prvi put je za saborskog zastupnika izabran u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je bio potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele državnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu. U 9. sazivu Hrvatskog sabora ponovno je izabran za zastupnika te je obnašao dužnost predsjednika Odbora za ratne veterane i člana Odbora za obranu.
Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.  

Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije.
U dosadašnjem mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.