Hoće li Afrička svinjska kuga utjecati na svinjokolju koja nam uskoro dolazi?

0
foto: Pixabay

Afrička svinjska kuga početkom ljeta poharala je područje Slavonije, najviše Vukovarsko-srijemsku županiju. U manje od dva mjeseca zbog afričke svinjske kuge usmrćeno je oko 9000 svinja što je uvelike oštetilo svinjogojce, a broj eutanaziranih je rastao. Vlada je zbog krize nastale ASK-om za pogođena gospodarstva izdvojila 12 i pol milijuna eura. Također na područjima kontrole kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze, postavljeni su punktovi s policijskim nadzorom na području općina koje se nalaze u zoni zaštite. A sve to s ciljem sprječavanja širenja AFK.

U petak, 01. rujna održana je sjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge u Otoku. Na sjednici su prisustvovali ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane i predsjednica Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge Tatjana Karačić i državni tajnik Mladen Pavić sa suradnicima a drugom dijelu sastanka pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

„Činimo apsolutno sve da osiguramo opstojnost svinjogojstva u Hrvatskoj, promptno smo reagirali i poštujući savjete struke nastavljamo s provedbom brojnih aktivnosti definiranih Naredbom. Također, mi smo već proteklog tjedna započeli s isplatama prvog programa potpore, drugi program je na odobrenju u Europskoj komisiji, dok će već sljedećeg tjedna u javnosti biti nacrt trećeg programa koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljenog očekivanog prihoda ili pomoći za neku drugu vrstu proizvodnje dok ne bude moguća svinjogojska. Razmišljamo i o dodatnim mjerama pomoći drugim uključenim dionicima. Osim nadležnim službama i uključenim tijelima uprave, zahvaljujem svim posjednicima na radu i strpljenju“izjavila je ministrica Vučković zaključivši kako su jedino jamstvo da se proizvodnja održi i stanje vrati na staro visoke biosigurnosne mjere.

Na brojku od 860.000 svinja ukupno u Republici Hrvatskoj tih 13.000 usmrćenih svinja zanemariva je brojka – rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju uz napomenu, kako „nije realno zbog toga očekivati porast cijena ili nestašicu svinjskog mesa”, te se nadovezao kako je svjestan da se približava sezona svinjokolja ali ove godine to neće biti moguće. “Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti moguće. Bit će moguće proizvoditi kulen u objektima koji su registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima – ne! To treba jasno reći da ne bi bilo zablude uoči kolinja. Kako sada stvari stoje, tako je”, pojasnio je Pavić, piše Vinkulja.hr.

Glavno pitanje ostaje na koje sigurno svi čekaju odgovor- Hoće li Afrička svinjska kuga utjecati na svinjokolju koja nam uskoro dolazi?