65-godišnju Slavonku prevario virtualni partner za preko 100 tisuća kuna

foto: pixabay

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, po prijavi 65-godišnje hrvatske državljanke za počinjenje kaznenog djela prijevare. Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuta 65-godišnjakinja materijalno oštećena za više od 100 tisuća kuna.

Naime, ona je od mjeseca ožujka ove godine, putem jedne od društvenih mreža ostvarila virtualni kontakt s muškom osobom koja ju je dovela u zabludu da će joj se, po odlasku u mirovinu, preseliti. Oštećena je u više navrata uplatila veći novčani iznos za troškove transporta i carinjenja „paketa“ koje joj je poslala virtualna osoba.

Budući da se vrlo često javljaju policiji oštećene osobe tzv. romantičnom prijevarom upozoravamo građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.