5. Prandau Festival– koncert otvorenja Martine Filjak

0

U petak 3. svibnja 2024. godine započinje jubilarni 5. Prandau Festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu. Koncert otvorenja 5. Prandau Festivala u dvorcu Mailat s početkom u 20 sati održat će proslavljena pijanistica Martina Filjak.

U Donjem Miholjcu je 30. travnja 2024. godine u dvorcu Mailath održana uvodna konferencija za medije na kojoj je predstavljen program jubilarnog 5. PRANDAU FESTIVALA te najavljen koncert otvorenja koji će 3. svibnja 2024. godine u velikoj dvorani dvorca Mailath održati pijanistica Martina Filjak, jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica izuzetne bogate međunarodne karijere i umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.

Na programu koncerta će se naći skladbe J. S. Bacha, R. Schumanna, A. Skrjabina, G. Donizettia i F. Liszta.

Ovogodišnjim programom jubilarnog 5. PRANDAU FESTIVALA orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu, koji od početka svoga postojanja predstavlja vrhunske hrvatske umjetnike, soliste i ansamble komorne glazbe, želja je organizatora promovirati novonabavljeni koncertni klavir pa će se stoga tijekom pet koncerata u razdoblju od 3. svibnja do 14. rujna 2024. godine u prostorima dvorca Mailath i župne crkve sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu izvesti mnoga poznata djela domaćih i europskih skladatelja, od rane srednjovjekovne do suvremene glazbe, kroz različite glazbene forme i glazbeno-stilske epohe.

Nakon uvodnih riječi i pozdravnog obraćanja idejnog začetnika i predsjednika Organizacijskog odbora PRANDAU FESTIVALA Tomislava Brusača, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić koji je u svom govoru istaknuo da je PRANDAU FESTIVAL kroz svoje četiri godine postojanja uspio promovirati glazbenu i kulturnu baštinu vlastelinske obitelji Hilleprand von Prandau kao i glazbenu tradiciju Grada Donjeg Miholjca te pozicionirati Grad Donji Miholjac kao prepoznatljivo mjesto na kulturnoj karti Republike Hrvatske. Grad Donji Miholjac je nabavkom novog koncertnog klavira zasigurno dao poticaj i mogućnost još kvalitetnijeg i raznovrsnijeg programa u budućim godinama PRANDAU FESTIVALA.

U nastavku konferencije je ravnatelj Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac Vedran Aladić predstavio suradnju Osnovne škole „August Harambašić“ Donji Miholjac i PRANDAU FESTIVALA te značaj festivala kroz stvaranje poticajnog okruženja za stvaralaštvo i muziciranje mladih te najavio uvođenje instrumenta violine kao novi nastavni program glazbene škole.