4. Film festival glumca održava se u Vinkovcima

Umjetnička udruga Asser Savus iz Vinkovaca uz pomoć Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), a pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, najavljuju organizaciju četvrtog izdanja Film festivala glumca, koje se ove godine održava od 9. do 16. studenoga.

Festival je trebao biti otvoren 8. listopada, no njegovo je održavanje odgođeno zbog nepovoljne epidemiološke situacije. 

I ove ćemo godine vidjeti gotovo sve recentne hrvatske filmove kao i manjinske produkcije, koji su obilježili ili još obilježavaju razdoblje od prethodnog festivala. Da se podsjetimo: laureati s prošlogodišnjeg festivala su Alma Prica, Krešimir Mikić, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikša Butijer, kojima su, prema mišljenju stručnog žirija, dodijeljeni Zlatni i Srebrni Orioni. Ocjenjivački sud sastavljen od naših mladih gimnazijalaca proglasio najboljim filmom ostvarenje Vinka Brešana “Koja je ovo država”.
I ove će se godine sve projekcije održati u večernjim satima u dvorani Gradskog kazališta Joza Ivakić, naravno sukladno epidemiološkim preporukama i odlukama Stožera civilne zaštite a uzrokovanih pandemijom korona virusa.
Odgovoran za sve festivalske vizuale je poznati crtač, dizajner, scenograf, fotograf, filmaš, animator i pisac Davor Šunk a Zlatne i Srebrne Orione izradio je naš Vinkovčanin, kipar Vladimir Voćanec.
Voditeljica otvaranja i zatvaranja festivala je Biljana Pavlović.
I ove godine Film festival glumca nudi prebogat program koji se sastoji od igranih, dokumentarnih i animiranih filmova: u osam festivalskih dana više od dvanaest naslova. 

I pred ovogodišnjim stručnim žirijem, u sastavu Goran Ribarić (redatelj), Jelena Miholjević (glumica) i Karmen Sunčana Lovrić (glumica), bit će vrlo zahtjevan posao odabira najboljih interpreta, za Zlatne i Srebrne Orione, u kategorijama Najbolja(i) glumica i glumac te Najbolji sporedna(i) glumica i glumac.

Možda će još teže biti odabrati Najbolji film tradicionalnom ocjenjivačkom sudu FFG-a, sastavljenom od mladih vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika medijske kulture, koje vodi prof. Marija Tikvić.

Sasvim izgledno je za očekivati cijeli niz gostiju, od prijatelja festivala kao i onih koji će svojom nazočnošću dodatno animirati publiku i pojačati interes za filmovima koji će biti prikazani. Tako da ćemo već na otvaranju 4. Film festivala glumca, na projekciji filma Tereza37, u gostima imati njezinog redatelja i producenticu: Danila Šerbedžiju i Irenu Marković. U nedjelju ćemo u Vinkovcima premijerno vidjeti i dokumentarni film “Prvi do srca: Ivo Gregurević”, kojega je snimio Ivin kolega i prijatelj, redatelj Branko Schmidt. I on je potvrdio svoj dolazak na projekciju. Isto veće, a u sklopu Filmova o Domovinskom ratu bit će prikazan novi dokumentarac Biljane Čakić “Gavran 101”, potresna priča o hrvatskom heroju Damiru Tomljanoviću Gavranu.
Cijelom festivalu će prisustvovati i tvorac ovogodišnjeg vizuala Davor Šunk, koji će uz pomoć legendarnom strip crtača i animatora Krešimira Zimonića upriličiti zanimljivu večer pod nazivom “AnimaOptik”, što je potpuna i apsolutna novost na festivalu (a o čemu ćemo više drugom prilikom). Za očekivati je i dolazak članova stručnog ocjenjivačkog suda, Jelen Miholjević, Karmen Sunčane Lovrić i Gorana Ribarića a vjerojatno ćemo biti i u društvu glumice Marine Redžepović te redatelja Ivana-Gorana Viteza ispred filma “Dopunska nastava” ali mladog glumca Filipa Mayera koji bi ove godine trebao promovirati svoj novi film “Ribanje i ribarsko pregovaranje“. Sasvim je izvjesno da će na festival doći i neki od nagrađenih