30 godina Hrvatske vojske

0
foto: MORH

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

Krajem srpnja 1991. godine formirano je Zapovjedništvo ZNG-a, a zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, za banijsko-kordunsko područje, za ličko područje, za srednju i sjevernu Dalmaciju i za južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa ZNG čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage su tada imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od čega je polovica – 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.

Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer (GSHV), s načelnikom generalom Antonom Tusom. U HV-u je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav ZNG i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav HV-u. Jedinice ZNG-a 3. studenog 1991. formalno su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Trenutačno se u OS RH nalazi ukupno 17.585 osoba, od toga 15.351 djelatne vojne osobe i 2.234 državnih službenika i namještenika. Uz zadaće u Republici Hrvatskoj koje, osim obrambenih zadaća uključuju i aktivnosti koje se odnose na angažman Obalne straže, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, medicinskim letovima i akcijama traganja i spašavanja, cca. 257 pripadnika Oružanih snaga u ovom trenutku sudjeluju u pet mirovnih misija UN-a u, dvije NATO mirovne operacije – ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu, te u jednoj misiji EU-a – Atalanta (Somalija, Adenski zaljev).

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

8:00-9:00 Prelet zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznad Republike Hrvatske

9:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća

 • Spomen-park kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli
 • Ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja
 • Posljednje počivalište dr. Franje Tuđmana, prvog Predsjednika RH
 • Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf

10:00-21:00 Taktičko-tehnički zbor na ŠRC Jarun

10:00 Otvaranje TT zbora podizanjem zastave RH uz intoniranje himne

Tijekom dana:

 • izložba naoružanja i opreme Oružanih snaga RH
 • pokazne vježbe:
  • Pukovnija vojne policije: Mogućnost i uporaba vodiča i službenih pasa
  • Počasno-zaštitna bojna: Vojno-akrobatska vježba
 • 19.30-20.00 Letački program akrobatske grupe “Krila Oluje”

10:45 Misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu koju će predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u Crkvi Sveta Mati Slobode

Polaganje vijenca pred spomen-obilježjem Sveta Mati Slobode

14:30 – 16:30 Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

18:00-18:55 Svečano postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici

17:50 Polaganje vijenca na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde

18:05-18:15 Počasni plotuni topničke postrojbe, 30 plotuna, Medvedgrad

Prelet aviona MIG – 21

20:10 Glazbeni program Orkestra Oružanih snaga i US Army Banda Europe, Prisavlje 3. “Sunčana strana”