16 godina od smrti čovjeka kojeg su zvali slavujem regije

0
foto: HIT RECORDS

Na današnji dan prije točno 16 godina poginuo je makedonski pjevač Toše Proeski. Tragična nesreća dogodila se nedaleko od Nove Gradiške, na autocesti Zagreb- Lipovac, oko 6.20 ujutro, kada je Tošetov vozač Georgij Georgijevski izgubio kontrolu nad vozilom i udario u prikolicu tegljača.

Toše je smrtno stradao na licu mjesta, a s njima u automobilu bila je i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović, koja je pretrpjela lakše fizičke ozljede. Makedonski pjevač je u trenutku pogibije imao samo 26 godina, a vijest o njegovoj smrti šokirala je cijelu regiju.

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili nevjerojatni glazbeni talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri glazbenika. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije i jedan je od rijetkih školovanih pop glazbenika.

Nastupio je na Eurosongu 2004. s pjesmom ‘Life’, a iste se godine probio na hrvatsko tržište zahvaljujući hitu ‘Lagala nas mala’, koji je otpjevao u duetu s Tonyjem Cetinskim. Zatim je snimio album na hrvatskom jeziku ‘Dan za nas’, kojeg je publika fantastično prihvatila. ‘Srce nije kamen’, ‘Igra bez granica’, ‘Pratim te’, ‘Veži me za sebe’, ‘Čija si’, ‘Ubijaš me usnama’, ‘Dal’ si sretnija’, ‘Još uvijek sanjam da smo zajedno’, vječni su hitovi kojim je zadužio povijest glazbe.