U srijedu prosvjedi seljaka diljem Hrvatske

0
foto: Radio Osijek

U srijedu će Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje organizirati prosvjede diljem Hrvatske kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge. Prosvjedi su najavljeni na konferenciji za novinare u Retkovcima, a predsjednik stožera, Tomislav Pokrovac, pozvao je građane da podrže njihovu inicijativu.

Pokrovac ističe da žele biti partneri Vladi i Ministarstvu poljoprivrede te ih poziva na sastanak kako bi zajedno riješili probleme koji su aktualni u poljoprivredi. Među ključnim zahtjevima stožera su hitan prekid eutanazije zdravih svinja, donošenje zakona koji omogućava prometovanje zdravim svinjama te dopuštanje svinjokolje na tradicijski način.

Prosvjedi će se održati na području Vukovarsko-srijemske županije, prije svega na graničnim prijelazima Županja-Orašje (BiH) i Tovarnik-Šid (Srbija). Također, planirani su prosvjedi na cestama i u ostalim dijelovima Hrvatske, te ispred Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu.

Duško Pavlik, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, pozvao je stočare, ratare i građane da podrže prosvjede, naglašavajući da je sindikat nedavno registriran s ciljem rješavanja problema u hrvatskoj poljoprivredi “na pravni način”.

Očekuje se da će prosvjednici jasno izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom te tražiti konkretna rješenja od vlasti kako bi se poboljšala situacija u poljoprivredi i stočarstvu.