Vještačenje KPMG-a nezakonito: DORH će naknadno odlučiti o daljnjim koracima u slučaju Agrokor

0
FOTO: Nova tv

Srušen je ključni dokaz protiv Ivice Todorića. Visoki kazneni sud odlučio je da knjigovodstveno-financijsko vještačenje poljske revizorske kuće na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijardi kuna u slučaju “veliki Agrokor”, nije zakonito te je izbačeno iz spisa. Riječ je o najskupljem vještačenju u Hrvatskoj, koje je plaćeno više od milijun eura, a Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potkraj ožujka proglasilo ga je nezakonitim dokazom.  Javnosti se obratio i Todorić. 

‘Ovo je pobjeda, moja i mojih suradnika, kolega’

– Ovo je pobjeda, ne samo moja, nego i mojih suradnika, kolega”, izjavio je na konferenciji za novinare bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Podsjetimo, njega i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. 

Todorić je u izjavi ispred Ciboninog tornja, u kojem je bilo sjedište nekadašnjeg Agrokora, rekao kako onima koji su “pokrenuli ovaj politički zločinački proces” poručuje da im se cijeli slučaj ruši kao kula od karata. Nevjerojatno mu je, dodao je, da nitko nije shvaćao kakva se šteta radi i nevjerojatno mu je da država “nije razumjela u koju se avanturu upušta” podizanjem optužnice. Podsjetio je da od samoga početka govorio kako će pobijediti na svakoj sudskoj instanci i ustvrdio da je premijer Andrej Plenković “napravio zločin” jer ga je, kaže, “ucijenio” da “preda koncern bez naknade”.

‘Država će na kraju morati skupo platiti odštetu’

– Naravno da ja nisam htio pristati, odgovorio je novinarima Todorić, dodavši kako je uvjeren u pobjedu na sudu i da će država na kraju morati skupo platiti odštetu. Prema njegovim riječima, premijera Plenkovića ne interesira istina, nego samo “politička moć, da može interese staviti po tepih i da se s njima ne može izaći van”. “To je njegov cilj. Međutim, on niti može dobiti sljedeće izbore, a mislim da će ih teško i dočekati”, dodao je Todorić.

– Ja sam ponosan. Napravili su mi štetu mojoj obitelji, suradnicima, tisućama ljudi mojih kolega, dobavljačima, ali na kraju i hrvatskim građanima i to se vidi iz svega ovoga što se danas događa, poručio je, među inim.

DORH proučava odluku

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvjestilo da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju Agrokor nezakonito. U Državnom odvjetništvu kažu da nisu zaprimili odluku Visokog kaznenog suda, ali su upoznati sa sadržajem objavljene odluke.

Nakon prouke odluke i u njoj iznesenih razloga zbog kojih Visoki kazneni sud Republike Hrvatske nije prihvatio argumente iznesene u žalbi nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, odlučit će se o daljnjem postupanju. Sukladno tome, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će tada donijeti daljnje odluke, nastavno na ranije dane izjave i odgovore, navode u priopćenju.

Vještačenje KPMG-a izbačeno iz spisa

– To rješenje potvrdilo je rješenje Županijskog suda, sutkinje Pražetina i optužnog vijeća, te je potvrdilo da je vještačenje Ismeta Kamala nezakoniti dokaz i da se kao takav treba izuzeti iz spisa, dakle on više ne postoji, rekao je Ante Nobilo, odvjetnik.

– Sve razloge koje smo mi isticali, koje je Županijski sud prihvatio, a državno odvjetništvo pobijalo, Visoki kazneni sud je dao nama za pravo. On je potvrdio da je Ismet Kamal moguće samo napravio zaključke tog vještačenja, ali da su cijelo vještačenje obavili KPMG Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu i za to naplatila 15 milijuna eura. Jedan od sudionika u postupku posebno plaća vještaka, a taj vještak onda glumi da je nezavisan vještak. Ovo je nezakoniti dokaz i jednostavno ovaj predmet bez valjanog financijskog vještačenja ne postoji, pojasnio je.

Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a u slučaju Agrokor nezakonito

Visoki kazneni sud izvijestio je u ponedjeljak da je odbio žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu, kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.


– Državni odvjetnik podnio je žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016., objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Ističu i kako su utvrdili da je “prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu”.

– Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje, nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, nego samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak temelji se na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i zatim preveli djelatnici ‘hrvatskog tima’ tj. KPMG Croatia, kojemu je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerio izradu tog dijela nalaza i mišljenja, naveo je sud.

Ističu da je vještak iz društva KPMG Poljska radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG.a Croatia radili 4632 sata pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju.

KPMG radio za Agrokor i tijekom izvanredne uprave

KPMG Hrvatska je od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave poslovala s Agrokorom, a taj “kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja”, izvijestio je sud.

Ističu da je zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG-a Poljska i vještaka. Posljedica postojanja tog razloga je, dodaju, da se taj nalaz i mišljenje ne mogu upotrijebiti kao dokaz u postupku.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor dulje vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao više od milijun eura, nezakonit, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor tijekom izvanredne uprave.

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.