U Osijeku optužena skupina krijumčara kokaina

0
foto: MUP RH /ARHIVA

Uskok je nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv osmero osumnjičenih za krijumčarenje nešto manje od kilograma kokaina od veljače do listopada prošle godine.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana (1984., 1966., 1972., 1975., 1979., 1981., 1986., 1996.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Radi realizacije kriminalnih aktivnosti, I. okr. je sa za sada neutvrđenim osobama iz Srbije dogovarao nabavu većih količina kokaina te je odlazio u Srbiju radi plaćanja droge. Nakon što je droga dopremljena na područje Zagreba, za njeno preuzimanje i skrivanje te isporuku na dogovorene lokacije I. okr. je angažirao II. i VIII. okr., za čuvanje i preprodaju droge na području Zagreba angažirao je VI. i VII. okr., dok je daljnju preprodaju droge dogovorio s III. okr. osobno ili putem IV. i V. okr., njegovih preprodavača s područja Osijeka.

Na opisani način I. okr. je nabavio najmanje 902,36 grama kokaina. Prema njegovim uputama drogu su u Zagrebu preuzimali i skrivali te dalje preprodali II., VI. i VII. okr., nakon čega su je II. i VIII. prenosili na dogovorene lokacije radi predaje I. okr., dok je III. okr. također preuzimao dogovorene količine kokaina. Drogu je III. okr. u Osijeku predavao IV. i V. okr. koji su je po dogovoru dalje prodavali, pri čemu su novac od prodaje predavali III. okr., a dio su zadržavali za sebe.

Uskok je izvijestio da je Županijskom sudu u Osijeku predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.