Tvrtka s jednim zaposlenim dobila je 30.000 eura od Filipovića da popisuje proizvode

0
foto: Vlada RH

4 Market Research je tvrtka s jednim zaposlenim koja će do kraja godine za Ministarstvo gospodarstva popisivati namirnice, a prijavljena je nadležnim institucijama zbog natječaja HNB-a vrijednog 4,2 milijuna kuna

Kažu da su zahtjev za dostavu ponuda uputili na pet gospodarskih subjekata, a da su im ponudu dostavila njih tri.

– Ponuda ponuditelja 4 Market Research d.o.o. u iznosu od 24.360,00 eura bez PDV-a, odnosno 30.450,00 eura s PDV-om, sukladno kriteriju za odabir, ocijenjena je ekonomski najpovoljnijom ponudom te je 6. ožujka 2023. izdana narudžbenica dobavljaču 4 MARKET RESEARCH d.o.o. za popisivanje cijena dva puta mjesečno u razdoblju od 15. ožujka do 31. prosinca 2023., odgovaraju iz Ministarstva gospodarstva na upit Novog lista.

Na web-stranicama te tvrtke stoji da je tvrtka osnovana 2001. u Grazu i jedna je od najvećih tvrtki za istraživanje tržišta u Austriji s brojnim nacionalnim i međunarodnim klijentima te da je u Zagrebu 2018. osnovala svoj prvi ured koji će pokrivati tržište Jugoistočne Europe.

Tko je ta tvrtka?

Prema podacima iz službenih izvora, tvrtka ima jednu zaposlenu osobu, a ovo joj nije prvi put da se spominje u medijima. Naime, prošle je godine Jutarnji list objavio da je HNB dao posao vrijedan 4.2 milijuna anonimnoj tvrtki s jednim zaposlenim. To je bila upravo ta tvrtka koja danas popisuje proizvode za 30 tisuća naših eura.

Tvrtka 4 Market Research, potpuno nepoznata agencija s jednim zaposlenim koja je na temelju lažnih referenci pobijedila na nedavnom natječaju Hrvatske narodne banke (HNB) vrijednom više od četiri milijuna kuna, pisao je Jutarnji list, no nakon tog otkrića iz HNB su rekli kako ipak neće angažirati tvrtku.

Naime, tvrtka je kao reference za posao navela da je radila velike ankete za maleni obrt i tvrtke koje posluju u istim uredima kao i 4 Market Research, a to se nije poklapalo s njihovim financijskim izvještajima. HNB je izabrao ovu agenciju i potpisat će ugovor s njima, iako su ih prije dvije godine odbili jer su lažirali istraživanje za JYSK, pisao je Jutarnji list.