Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

0
Foto: Ivan Matić/ Press032

Tijekom istraživanja i iskapanja na komunalnom odlagalištu Petrovačka dola kod Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 10 osoba iz Domovinskog rata. Kako je rekao ministar branitelja Tomo Medved informacija o tome da su na Petrovačkoj doli pokopani posmrtni ostaci nestalih iz Domovinskog rata dobivena je 2021. godine da bi tijekom travnja 2024. godine započela iskapanja. Kako bi se došlo do pokopani tijela moralo se odlomiti komad brda od nastalog slaganjem otpada pri čemu je prebačeno oko 90.000 tona komunalnog otpada. – Piše Press032.

„Za sada možemo reći kako se radi o sekundarnoj grobnici gdje su uz ljudska tijela pokopani i životinjski ostaci. Pronađeni su i komadi civilne odjeće ali za sada nećemo govoriti o imenima dok se ne obavi DNA analiza. Kada je riječ o primarnoj grobnici možemo reći kako smo već pregledali nekoliko mogućih lokacija kao i da su uz posmrtne ostatke pronađeni i ostaci zemlje iz močvare“, rekao je Medved.

Ministar nije želio za sada govoriti niti o tome tko bi mogli biti počinitelji ovoga zločina navodeći kako su tijela na Petrovačku dolu prebačena tijekom 1992. godine. Napomenuo je i kako su i do sada tijekom potrage za nestalima suočavali se s velikim izazovima ali nikada s ovakvim kakve su imali na Petrovačkoj doli. Isto tako rekao je i kako je moguće da na ovoj lokaciji postoji još zakopanih tijela.Petrovačku dolu posjetio je i Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je rekao kako je poslije pronalaska posmrtnih ostataka procedura jasna, odnosno kako će tjelesni ostaci pronađenih osoba biti dostavljeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu nakon čega će se pokušati otkriti imena žrtava i njihov identitet. Zatim će se krenuti prema počiniteljima kaznenih zločina.

Prema službenim podacima trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za 1797 osoba od kojih je njih 500 s područja Vukovarsko – srijemske županije. Na popisu nestalih s područja grada Vukovara nalazi se 373 osoba.