Podignuta optužnica protiv Drage Tadića i policajca koji mu je odavao informacije

FOTO:wikimedia

USKOK je na Županijskom sudu u Osijeku podigao optužnicu protiv policajca PNUSKOK Vlade L. (62) kojega terete da je suoptuženom poduzetniku Dragi Tadiću (62) odavao tajne policijske informacije u zamjenu za građevinski materijal, kućanske aparate i zapošljavanje člana obitelji.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1961., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je kao policijski službenik PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek, u razdoblju od lipnja 2016. do 20. studenoga 2020. u Osječko-baranjskoj županiji i Bosni i Hercegovini, znajući za postojanje interesa II. okr. za podacima i službenim dokumentima o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, a naročito podacima da li se protiv njega i iz kojeg razloga provode kriminalistička istraživanja, na zahtjev II. okr., ali i bez posebnog zahtjeva, uz obećanu materijalnu korist u više navrata vršio provjere radi pribavljanja navedenih podataka. Potom je, iako je znao da se radi o podacima tajnog karaktera, redovito izvještavao II. okr. o rezultatima tih provjera.

Tako je I. okr. obavještavao II. okr. da li se i iz kojeg razloga nad njim ili osobama od njegovog interesa provode kriminalistička istraživanja te je na njegovo traženje obavio provjeru za jedan telefonski broj i osobu radi utvrđivanja da li ima kontakte s pojedinim drugim osobama. Također mu je dostavljao službenu dokumentaciju PNUSKOK-a o provođenju izvida vezanih za trgovačko društvo povezano s njim.

Za navedeno je II. okr. nagradio I. okr. kupnjom građevinskog materijala, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji te dobivanje kućanskog aparata.