Od sutra obvezno korištenje svjetala na vozilima i po danu

0
foto: Cavna

Prema informacijama iz MUP-a RH od utorka, 1. studenoga, vozači će i preko dana morati imati upaljena dnevna ili kratka svijetla na vozilima, a sve s ciljem da budu uočljiviji u prometu. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ta je obveza datumski određena od 1. studenoga do 31. ožujka. Isti zakon kaže i kako su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu ili im prijeti kazna od 30 eura.

Od 15. studenoga, na prometnicama u zimskim uvjetima, kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, obvezna će biti i zimska oprema na vozilima. Ta obaveza će na snazi biti do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Isto tako vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.