Meteoalarm upalio niz upozorenja: Stiže vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu

0
FOTO: CAVNA/ DHMZ

Mjestimična kiša tijekom vjetrovitog i za listopad neuobičajeno toplog petka prethodnica je subotnjih još češćih, lokalno i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na srednjem i južnom Jadranu te u gorju i unutrašnjosti Dalmaciji, gdje je i najveća vjerojatnost olujnog nevremena. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja za opasne vremenske pojave u europskom MeteoAlarm sustavu. U nedjelju i osobito ponedjeljak bit će stabilnije i mirnije, a od utorka ponovno zamjetnija južina. –

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo i nestabilno, često s kišom, osobito sredinom dana i poslijepodne i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren do jak južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C. – Piše HRT.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorju većinom oblačno s pljuskovima i grmljavinom, ponegdje moguće i obilnijima. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorskim krajevima od 15 do 20 °C, a uz obalu između 18 i 23 °C. 

Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjeren i jak, mjestimice i olujan južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna od 21 do 24 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će biti najveća vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnom kišom. Puhat će jako i olujno jugo, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito.”