Križanec: Srušeni MIG imao problem s motorom, neće se svi prizemljiti

Foto: MORH/ T. Brandt

Na Plesu se održava konferencija za medije ministra obrane Marija Banožića, načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michela Križanca.

– Imali smo incident tijekom redovne obuke i želim izraziti žaljenje obiteljima koje su pretrpjele strah i stres. Nasreću, obojica pilota su pronađeni živi i na pregledu su kod liječnika, rekao je Banožić.

Zahvalio je svima koji su se uključili u potragu za drugim pilotom i doprinijeli da ga se pronađe prije mraka.

– Ima tjelesne ozljede, na pregledu je u bolnici i očekujemo uskoro izvješće o njegovom zdravstvenom stanju nakon čega ćemo obavijestiti javnost zbog velikog interesa. Ovo je još jedan od trenutaka koji je potvrda da trebamo ulagati u zrakoplovstvu, u avione 4+ generacije i ulaganje u ljude, pilote i tehničare. Incident poput ovog najbolje pokazuje spremnost Hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju svoje zadaće unatoč izazovima i stanju opreme. Istraga je u tijeku, bit će nastavljena i sutra i vjerujem da ćemo utvrditi tone razloge što se dogodilo u tehničkom smislu, dodao je Banožić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zahvalio se svim službama koje su sudjelovale u akciji spašavanja pilota.

– Nažalost imali smo jedan nesretan događaj danas, tijekom redovne vježbe pao nam je avion. Sve su procedure bilo odrađene po propisanim procedurama, poštivale su se sve mjere sigurnosti. Imamo, nažalost, jednog ozlijeđenog pilota, rekao je admiral Hranj dodavši kako je ovaj događaj još jednom pokazao kako je odluka o nabavi novih aviona bila opravdana i pravovremena.

– Želim pohvaliti sve sastavnice Oružanih snaga, policije, Civilne zaštite i HGSS-a koje su brzo i organizirano krenule u spašavanje i vrlo brzo našle i ovog ozlijeđenog pilota, naglasio je Hranj.

– Nadam se da se ovaj događaj neće ponoviti, avioni MIG 21 su pouzdana sredstva kad se pridržavamo svih propisanih mjera održavanja i popravaka kao što je bio slučaj i s ovim avionom. Piloti su vrhunski školovani, uvježbani, s brojnim satima naleta, nažalost vojnički poziv nosi određene rizike. Ovim putem želim dati punu potporu obiteljima naših pilota, posebno obitelji ozlijeđenog pilota. Nadam se da nas ovaj nesretni događaj neće obeshrabriti u izvršavanju naših zadaća, poručio je Hranj.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michel Križanec rekao je prilikom nesreće bila planirana obuka s pet aviona u istom trenutku u zračnom prostoru koji su imali za provesti određene zadaće.

– U 13.44 dobili smo prvi signal da je jedan od aviona u zraku objavio poziv u nuždi, tzv. Mayday, a u 13.48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje iz aviona zbog određenih problema s radom motora aviona, izvijestio je Križanec.