Dalić: Želim s Hrvatskom još nešto napraviti!

0
foto:HRT

Nakon što je u prva dva kola kvalifikacija za EURO 2024. osvojila četiri boda, ispred hrvatske nogometne reprezentacije su dvije utakmice u kojima se očekuje puni plijen Vatrenih.

U petak osvajače srebra i bronce s posljednja dva SP-a, u Rijeci očekuje ogled protiv Latvije, a tri dana kasnije gostovanje u Armeniji.

Na ljestvici skupine D vodi Turska s devet bodova iz četiri utakmice, Armenija je druga sa šest bodova iz tri susreta, dok Hrvatska na trećem mjestu ima četiri boda iz dva susreta. Slijede Wales sa četiri boda iz četiri dvoboja, te Latvija bez bodova. Podsjetimo, prve dvije reprezentacije iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2024. u Njemačkoj.

– Mi imamo respekt prema svima, takva je stvar i s Latvijom. To sam rekao i igračima i stožeru, dakle krenut ćemo s najjačim mogućim sastavom. Želimo igrati s 15 igrača, rasporediti snagu i nećemo mijenjati ništa. Krećemo s najjačim što imamo, ali nemojte me dovoditi u situaciju da mijenjam svoj stil i najavljujem sastav. Idemo punom snagom jer nama što prije treba tih 15-16 bodova da se plasiramo, najavio je izbornik Zlatko Dalić.

S dvije pobjede Dalić bi se izjednačio sa Slavenom Bilićem po broju pobjeda na klupi Hrvatske.

– Niti to bilježim, niti razmišljam o tome. Razmišljam samo o plasmanu na Euro, a onda ćemo o drugim stvarima. Taj podatak nisam znao, ali bit će lijepo ako to napravimo.

Hrvatskoj u petak sudi Maltežanin koji ima 35 godina i nikad nije sudio na ovom nivou, što misli izbornik o tome?

– Nisam znao tko sudi. Ako su ga poslali vjerujem mu, imam respekt prema njemu. Nije me briga tko sudi, vjerujem u nas i u našu kvalitetu!

Je li netko od igrača zvao Dalića ovog ljeta i pitao ga za mišljenje oko promjene kluba?

– Ja u tome ne sudjelujem niti sam u tijeku. Kad im kažem da trebaju promijeniti sredinu, onda to i mislim. Borna Sosa je napravio fantastičnu stvar odlaskom u Ajax. To mu je novi izazov, nova priča i to je ono na što sam ja mislio kad sam im govorio da promijene klub, ali im nikad nisam rekao da nešto moraju. Što se ovog prijelaznog roka tiče, mislim da su svi napravili odličan posao.

Trojica Hrvata nominirani su od France Footballa, je li time ispravljena nepravda prema Vatrenima?

– Da sam šutio ne bi vjerojatno bio nitko. To je ono što je, imaju tri medalje u pet godina, tko je to napravio? Nitko! Konačno je netko progledao i stavio ih gdje ih treba staviti. Sad se vidi da sam bio u pravu kad nisam glasovao u izboru FIFA-e kao jedini izbornik, sad se pokazuje da je tako kao što sam govorio. Hvala na nominacijama. Kritiziram kad nije ispravno, pohvaljujem kad je dobro.

Kako objašnjava fantastične hrvatske rezultate, a zemlja ima samo četiri milijuna stanovnika?

– Svi se čude tome, ali to je kvaliteta koju mi imamo u našim igračima. Svi oni su počeli u hrvatskoj ligi i onda se dokazali u najvećim klubovima. To što mi radimo s tim brojem stanovnika je raritet. To je strast, emocija s kojom igramo za reprezentaciju, teško je to objasniti.

Arsene Wenger naveo je nedavno Hrvatsku kao primjer male i uspješne zemlje te smatra da je to što kvalitetni igrači od malih nogu igraju jedni protiv drugih jedan od ključeva uspjeha.

– Nama je talent Bogom dan i naši igrači se uvijek dokazuju jedni drugima. Da bismo to sve objasnili i da bi svijet to shvatio treba puno analiza, diskusija i okruglih stolova i opet nitko to ne bi znao objasniti. Mi ni sami nismo svjesni što smo napravili. Možda ćemo biti svjesni tek kasnije, a možda nikad. Tri medalje u pet godina, to graniči s čudom i to je postalo kao normalno, ali to nije normalno.

Dobivao je ponude nekih klubova, ali ima još motiva na hrvatskoj klupi…

– Puno puta sam to govorio, da bih volio biti hrvatski izbornik dok god imam tu emociju u sebi. Bile su te neke ponude, ali ja u sebi nisam imao nimalo sumnje. Lijepo je i biti trener u klubu, a ja sam malo ispao iz tog ritma, u reprezentaciji u komfornoj zoni i morao bih izaći iz nje kad bih nešto mijenjao, ali pun sam motiva i želim s Hrvatskom još nešto napraviti!