Kustić: U Osijeku 90% igramo bez publike. Sve je namješteno, podvaljuju nam

0
foto:NK Osijek

PROTIV Hrvatskog nogometnog saveza su u nedavnom ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo pokrenute dvije disciplinske istrage. Najprije je protiv Latvije djelatnik FARE-a izvijestio o ustaškoj zastavi koja se našla na tribinama Rujevice, a tri dana kasnije hrvatski navijači potukli su se s domaćim Armencima u Jerevanu.

Podsjetimo, Dalić je rekao: “To bi bila velika nepravda prema hrvatskoj reprezentaciji, prema hrvatskim navijačima i hrvatskom narodu. To je po meni sve bilo namješteno jer kako drugačije objasniti da se pojavi jedna zastava među stotinama zastava i baš ta se uslika i baš to se u tim momentima pojavi i netko ju uslika.” Predsjednik HNS-a Marijan Kustić je potvrdio istu tezu za Dnevnik Nove TV.

“Te organizacije od toga žive i žele nas zaustaviti”

“Navodno su se naši navijači potukli i zbog toga smo dobili prijavu, ali ćemo vidjeti. Nismo dobili informacije da su to sigurno naši navijači, očitovat ćemo se s obzirom na to da nismo prodavali karte. Dat ćemo sve da nam ne zatvore stadion, ali 10% su šanse da će biti publike”, poručio je.

“Mi smo protiv bilo kakve diskriminacije, tri navijača koja su objesila zastavu su nas osramotila. Slažem se s izbornikom Dalićem da je to namješteno. Ne znam tko stoji iza toga, ali to nije slučajno da se četiri ili pet puta istakne ta zastava baš da se vidi za predstavnika FARE-a i da vidi ustaški znak na 60-70 metara. Nije to slučajno, neka tijela rade svoj posao”, nastavio je.

“Mi kao savez ćemo pokrenuti postupak prema neodgovornim pojedincima. Vidjet ćemo kad će biti odluka UEFA-e, mi se nadamo da ćemo imati pun stadion u Osijeku, imamo preko 100 tisuća zahtjeva, radimo na tome da se sve odigra dobro”, zaključio je.

Dalić prvi pričao o podmetanju

Prije Kustića, izbornik reprezentacije Dalić prvi je iznio teoriju o tome da se radi o podmetanju. Podsjetimo, tad je Dalić rekao: “Na kraju nas prijave one organizacije koje se time bave, koje od toga žive i traže kaznu protiv Hrvatske. To je po meni glupost i nastavak traženja nekakvih načina da se mi zaustavimo.

To je sve krenulo još više nakon Rotterdama gdje je bilo 35 tisuća navijača, da se zaustavi reprezentacija na bilo koji način i ovo je jedan od načina da nas se kazni da ne igramo pred našim navijačima.”

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada u Osijeku”, navodi se na HNS-ovim internetskim stranicama.

HNS je pod uvjetnom kaznom

HNS piše da je zaštitarska služba krajem prvog poluvremena primijetila dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu. Njih je zajedno sa zastavom izdvojila i predala policijskim službenicima. HNS je potom po prijavi UEFA-e uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije.

U njemu je zamolba da se “očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju UEFA-e o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane”.

“Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak”, navodi Hrvatski nogometni savez.