Započela je sezona krpelja, što treba znati o njima i kako zaštiti djecu?

0
foto: Pixabay

Dolaskom toplijih dana i buđenjem vegetacije pojavljuju se i krpelji. Najčešće se nalaze u niskom raslinju i grmlju, šikarama, visoko travnatim staništima i šumama. Stoga boravak u prirodi donosi opasnost da će se krpelj, tražeći domaćina, prihvatiti na kožu, zabosti svoje rilce i početi sisati krv. Ubod je bezbolan i nerijetko se nametnik zamijeti tek kada nabubri od popijene krvi, piše Mamin kutak.

Krpelji su nažalost prenositelji dvije bolesti: jedna je bakterijska, (Lyme borelioza – uzročnik Borrelia burgdoferi) a druge je virusna (virusna upala mozga i moždanih ovojnica uzrokovana zapadnoeuropskim tipom virusa krpeljnog meningoencefalitisa).

Borelioza može imati blaži oblik (karakterističan osip koji neprestano mijenja svoj oblik, vrućica, mučnina, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja), prošireni oblik (meningitis, upala srčanog mišića, klijenutost ličnog živca – facijalisa, oticanje zglobova) ili kronični oblik uz nespacifične smetnje od strane živčanog sustava, srca i zglobova. Liječi se antibioticima i ne postoji cjepivo za zaštitu od ove bolesti.

Krpeljni meningoencefalitis je virusna upala mozga i njegovih ovojnica koja u djece prolazi uglavnom bez trajnih posljedica. Prijenosnik virusa je šumski ili obični krpelj, koji je njime zaražen. To je izrazito sezonska bolest, koja počinje u ožujku, jenjava tijekom ljetnih mjeseci i ponovo se učestalije javlja tijekom rane jeseni. Inkubacija virusa traje od 1 do 2 tjedna, nakon čega nastupa stanje povišene tjelesne temperature, malaksalosti i umora. Nakon toga dolazi do trajnog ili privremenog poboljšanja iza kojega može nastupiti upala mozga i moždanih ovojnica praćena visokom temperaturom, smanjenim stupnjem svijesti, jakim glavoboljama i drugim poremećajima.

Protiv virusa postoji vrlo učinkovita zaštita cijepljenjem.

1. Tko se treba cijepiti?

Osobe koje posjećuju područja u kojima se nalaze krpelji zaraženi virusom proljetno-ljetnjeg krpeljnog meningoencefalitisa (sjeverozapadna Hrvatska, sjeverno od rijeke Save, no postoje i žarišta u Gorskom kotaru i u Istri). U većem broju europskih zemalja ( u pravilu gdje je jako visoki postotak zaraženih krpelji u cijeloj zemlji) je ovo cjepivo u redovitom program imunizacije.

2. Kako cijepiti dijete protiv krpeljnog meningoencefalitisa?

Dijete se može zaštititi od ove bolesti cijepljenjem inaktiviranim (mrtvim) cjepivom u tri doze.

Između prve i druge doze treba proći između 2 tjedna i 3 mjeseca, a između druge i treće 9 do 12 mjeseci. Cijepiti se mogu djeca starija od 1 godine. Cjepivo se može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima u dječjoj dobi. Nakon 3 godine potrebno je docjepljivanje.

3. Neka djeca se ne smiju cijepiti protiv krpeljnog meningoencefalitisa ili moraju pričekati

Ne smiju se cijepiti djeca koja su alergična na neki sastojak cjepiva ili su ikada doživjela težu alergijsku reakciju na jaja.

I na koncu, nekoliko praktičnih savjeta kako zaštiti dijete od krpelja. Prigodom odlaska u prirodu dobro je imati odjeću dugih rukava i nogavica, svjetlije boje (na njoj se lakše uoče krpelji). Preporučljivo je izbjegavati valjanje po visokoj travi i provlačenje kroz žbunje. Na odjeću i otkrivene dijelove tijela može se nanijeti repelent – tekućina koja mirisom odbija insekte. Po povratku kući treba svu odjeću skinuti, pregledati i staviti u pranje (krpelj se danima može zadržati u odjeći) a dijete otuširati i pomno pregledati cijelu kožu i vlasište.