Uskoro kreće ljetno računanje vremena, evo kada se pomiču kazaljke na satu

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem ožujka, u noći sa subote 30. ožujka na nedjelju 31. ožujka kazaljka će se pomaknuti s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro.

To znači da se dan produljuje, a mi tu noć spavamo jedan sat kraće. 

Osim toga, s ljetnim računanjem vremena električna energija obračunavati će se po višoj, odnosno nižoj tarifi. Do sada se električna energija obračunavala po višoj tarifi od 7 do 21 sat, a prelaskom na ljetno računanje vremena to će biti od 8 do 22 sata.

Isto tako, dnevna ili kratka svjetla više ne moraju biti upaljena na motornim vozilima tijekom vožnje po danu, osim kod vozača motocikala i mopeda kod kojih je to obveza tijekom cijele godine.

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske Unije iz 2016. budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica. Na taj se način, podjelom na ljetno i zimsko računanje vremena, bolje iskorištava prirodno sunčevo svjetlo i tako štedi energija, piše Večernji list.

Takvo računanje vremena trajat će sve do 29. listopada kada će se kazaljke promicati za jedan sat unatrag pa će tri sata ujutro postati dva sata ujutro. Tada počinje zimsko računanje vremena.