U PEER centru stambena zajednica za mlade koji izlaze iz udomiteljskih obitelji

foto:MB PRESS

Nakon što je početkom ove godine predstavljen završeni projekt PEER centra u Šećerani počeli su se useljavati poduzetnici i drugi iznajmljivači prostora. Očekuje se useljenje i opremanje prostora hostela i stana za mlade koji izlaze iz udomiteljskih obitelji. Ova stambena zajednica jedina je tog tipa na području Baranje odakle godišnje izađe do osam mladih iz sustava udomiteljstva. O samom projektu, planovima i realizaciji razgovarali smo s Mirelom Alagić, izvršnom direktoricom udruge Projekt građanske demokratske inicijative koji su u suradnji s Gradom Belim Manastirom pokrenuli taj projekt, a već godinama unazad bave se udomljenom djecom i udomiteljskim obiteljima.

Mirela je objasnila ako Udruga pruža podršku djeci iz udomiteljskih obitelji i samim udomiteljskim obiteljima kroz kreativne i psihosocijalne radionice te podršku u učenju udomljenoj i socijalno ugroženoj djeci. Bave se općenito marginaliziranim osobama kao što su nezaposlene osobe i korisnici minimalne naknade kojima nude socijalna mentorstva, osposobljavanja te im pomažu pronaći posao i konkurirati na tržištu rada.

Stambena zajednica u PEER centru biti će stan za maksimalno 10 mladih. Oni će u tom stanu moć boraviti privremeno, maksimalno dvije godine. Stambene zajednice kao takve služe mladima kao prilika da se snađu u životu. Život djece u udomiteljskim obiteljima Centar za socijalnu skrb financira do njihove punoljetnosti ili do kraja školovanja, odnosno maksimalno do napunjenih 26 godina ako pogađaju fakultet. Mnoštvo takve djece nakon završene srednje škole nema gdje i završi na ulici, dok se ipak mnogo njih snađe i osamostali. Stambena zajednica prilika je mladima koji ostanu bez krova nad glavom da imaju gdje privremeno boraviti dok se ne snađu. Udruga P.G.D.I. kroz privremeni boravak dodatno osposobljava i educira te mlade i traži im posao na otvorenom tržištu rada kako bi se osamostalili.

,,U isto vrijeme u stanu može boraviti 10 osoba. Ne očekujemo toliko, oko 5 do 8 mladih izlazi godišnje iz sustava na području Baranje. Pretpostavka i analize su da se pola mladih snađe samostalno. Potreban im je posao i to je poanta svega, mi nudimo osposobljavanje, polaganje vozačkog, rad na vještinama i drugo.” – objasnila je Mirela Alagić te dodala: ,,To je stanovanje uz povremenu podršku, mladi će tamo imati odgajatelja. Poanta priče je da oni postanu samostalni i da oni u tom periodu kada su kročili na vrata stambene zajednice ne razmišljaju da će tu ostati za stalno jer to je jedan stan u kojem se mora pružiti mogućnost i drugim mladim ljudima koji se nađu u teškoj životnoj situaciji da privremeno tamo borave, dok će od nas dobiti pomoć u traženju posla, stana i trajnog rješenja. Nije rješenje cijeli život biti u sustavu.”

Korisnici će raditi na privremenim poslovima u hostelu, praonici i drugim dijelovima PEER centra koji se trenutno opremaju. ,,Odlučili smo se na stambenu zajednicu zato što mladi kada ostanu u zrakopraznom prostoru treba im krov nad glavom, a ta usluga nije pokrivena i ne možemo naplatiti od Ministarstva, za to smo morali razmišljati o tome kako to projektno financirati. U budućnosti bi socijalno poduzetništvo trebalo prihodovati dio sredstava da bi se mogle platiti režije i sve ostalo potrebno.” – dodala je Mirela.

Mirela otkiva kako se kraj opremanja i samo useljenje mladih korisnika očekuje na proljeće te zaključila: ,,Mi smo organizacija koja treba pružiti podršku djeci i mladima u odrastanja i podršku vezanu uz obrazovanje u smislu poduka, podršku u smislu osposobljavanja nakon formalnog obrazovanja. Dakle mi smo jedna nadopuna na formalni sustav. Mi smo udruga građana!”