Svjetski dan astme

0
foto: Pixabay

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine.

Prvi Svjetski dan astme je obilježen 1998. godine u više od 35 zemalja širom svijeta s namjerom poticanja svjesnosti društva o problematici života s astmom. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2019. g., u svijetu su od astme bolovala 262 milijuna ljudi, a iste godine je od astme umrla 461.000 osoba.

Astma je heterogena bolest karakterizirana kroničnom upalom dišnih putova, često rezultirajući simptomima poput piskanja u prsima, nedostatka zraka, kašlja i stiska u prsima. Ako se ne liječi, ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu tijekom vremena, što dovodi do progresivnog ograničenja protoka zraka u plućima.

Prema Globalnom izvještaju o astmi, više od 260 milijuna ljudi diljem svijeta pati od astme, koja uzrokuje više od 450.000 smrtnih slučajeva godišnje. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 200.000 osoba živi s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem. Godišnje se u Hrvatskoj bilježi 12.000 novih slučajeva astme, što ističe hitnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja.

Unatoč tome što je astma doživotno stanje s individualnim varijacijama u simptomima i odgovoru na terapiju, astmu je moguće uspješno kontrolirati primjerenim upravljanjem. Jednostavne krvne pretrage mogu pomoći u identifikaciji specifičnih podtipova astme, poput eozinofilne astme, koja pogađa gotovo sedam od 10 pacijenata s teškom astmom.

Eozinofilna astma, karakterizirana povišenim razinama eozinofila u krvi, često se pojavljuje kasnije u životu i može dovesti do progresivnih simptoma i čestih pogoršanja. Međutim, rana dijagnoza i personalizirani pristupi liječenju, uključujući biološke terapije, pružaju nadu za poboljšane ishode i bolju kvalitetu života pacijenata.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana astme 2024., diljem Hrvatske provodit će se različite aktivnosti, uključujući javnozdravstvene kampanje i obrazovne inicijative. A svi događaji imaju za cilj podizanje svijesti o astmi i promicanje zdravlja pluća, s posebnim naglaskom na djecu kroz angažirajuće aktivnosti i edukativne programe.