Svjetski dan AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Svjetski dan AIDS-a obilježavamo već 35 godina svakog 1. prosinca, a posvećen je širenju svijesti o infekciji virusom humane imunodeficijencije (HIV) i poticanju globalnog zajedništva u prevenciji ove bolesti. 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a je provođenje različitih aktivnosti i medijskih događaja radi informiranja javnosti o infekciji HIV-om, virusom koji u krajnjoj fazi bolesti uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). Naglasak je stavljen na pružanje informacija o dostupnosti antiretrovirusng liječenja, preventivnih mjera, te nužnosti smanjenja stigme i diskriminacije kojima su, usprkos značajnom napretku u ovom području, još uvijek izloženi oboljeli i ljudi u njihovom okruženju.
Za prevenciju su važni testiranje i rana dijagnoza te rano započinjanje liječenja, uz edukaciju i informiranje o prevenciji drugih spolno prenosivih bolesti i promoviranje odgovornog spolnog ponašanja i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kako bi se obilježio ključni utjecaj koji su zajednice imale u oblikovanju odgovora na infekciju HIV-om, kao i zdravlja općenito, tema Svjetskog dana AIDS-a 2023. je ‘Neka zajednice vode/prepustimo vodstvo zajednici’ (engl. Let communities lead). Ova tema naglašava važnost uključenosti zajednice u prevenciji HIV-a/AIDS-a i prepoznaje zajednicu kao ključnu kariku u suočavanju s izazovima koje ova epidemija donosi i doprinosu u postizanju globalnih ciljeva prevencije.

U ovoj godini 79 novodijagnosticiranih

U Hrvatskoj je ove godine HIV dijagnosticiran u 79 osoba, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te devet umrlih od posljedica AIDS-a.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS – od 1985., kada su otkriveni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do polovine studenoga ove godine taj je virus dijagnosticiran u 2097 osoba – 88,6 posto muškaraca i 11,4 posto žena. Od toga ih je od AIDS-a oboljelo 627, a umrlo 266.

U Hrvatskoj se HIV/AIDS tijekom 37 godina od pojave prvih slučajeva (1985.) zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi, zahvaljujući kontinuiranoj i sustavnoj primjeni cijelog skupa mjera prevencije, dijagnostike i liječenja. Aktivnosti koje se u zemlji provode imaju za cilj održati povoljnu epidemiološku situaciju, te unaprijediti skrb za zaražene osobe i osobe u povećanom riziku za infekciju, sukladno globalnim ciljevima 95 – 95 – 95. Hrvatski nacionalni program za prevenciju HIV-a/AIDS-a obuhvaća medicinske, javnozdravstvene i obrazovne mjere te mjere destigmatizacije oboljelih, uzimajući u obzir važnost suradnje različitih partnera, uključujući organizacije civilnog društva, kako bi se uspostavilo koordinirano i sinergističko djelovanje svih dijelova društva u suzbijanju i sprječavanju HIV-a/AIDS-a.

Za održavanje ovog relativno povoljnog epidemiološkog stanja u našoj zemlji potrebno je nastaviti provoditi sve mjere prevencije i liječenja ove infekcije, te pojačati aktivnosti prevencije usmjerene prema skupinama populacija koje su izložene većem riziku zaraze HIV-om, prvenstveno testiranje, uključujući testiranje u zajednici, što je ključni korak za postizanje globalnog cilja okončanja novih infekcija.

Prema putu prijenosa u ukupnom broju oboljelih najveći udio čini seksualni odnos između muškaraca (70 posto), a drugi najčešći put prijenosa je spolni odnos između žene i muškarca (19 posto). Udio zaraženih putem injektiranja droga je pet posto.

Voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić ocjenjuje stanje u Hrvatskoj “relativno povoljnim” i smatra kako ga je potrebno održavati pojačanom i poboljšanom prevencijom usmjerenom prema skupinama izloženima većem riziku zaraze. Pritom ističe testiranje i testiranje u zajednici kao ključno za globalno sprječavanje novih infekcija.

U Hrvatskoj je dostupno dobrovoljno savjetovanje te anonimno i besplatno (bez uputnice) testiranje na HIV i druge spolno prenosive infekcije (SPI) u centrima za testiranje u zavodima za javno zdravstvo. Te usluge već 10 godina nudi i HUHIV-ov “CheckPoint Zagreb”.

Testirano je više od 2000 osoba, od kojih je njih 167 bilo pozitivno.