Obilježena 32. obljetnica akcije “Baranja”

0

Mimohodom i polaganjem vijenaca obilježena je 32. godišnjica akcije 107. brigade Hrvatske vojske “Baranja”, čija je važnost istaknuta kao ključan dio hrvatske povijesti Domovinskog rata. Ova akcija, koja se odigrala u pokušaju oslobađanja dijela tada okupirane Baranje, ostala je upamćena po žrtvama i hrabrosti njezinih sudionika.

U naporu za oslobađanjem dijela Baranje, koji je bio pod okupacijom, 107. brigada Hrvatske vojske suočila se s izazovima svakodnevnih granatiranja područja Valpova i Donjeg Miholjca. Ova akcija rezultirala je žrtvama, s 15 poginulih i 85 ranjenih pripadnika brigade, što podsjeća na krvavu stazu patnje i odricanja tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je važnost ove akcije, ističući da, iako nije završila onako kako je planirano, iz nje su izvučene lekcije koje su bile ključne za kasnije uspjehe. Operacija “Baranja” bila je prva ozbiljna akcija nakon Sarajevskog primirja 1992. godine, označavajući početak niza hrvatskih pobjeda.

Unatoč tome što operacija nije završila kao pobjeda, njezina važnost je neosporna. Predsjednik Milanović naglasio je kako je važno da se o ovakvim događajima iz Domovinskog rata više govori, jer postoji tendencija da se neki od njih nepravedno guraju u stranu. Operacija “Baranja” treba biti prisutna u kolektivnoj svijesti jer su na njoj izgrađene temeljne lekcije za buduće akcije.

Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, Špiro Janović, istaknuo je da ova akcija podsjeća na krvavu stazu Domovinskog rata, punu patnje i odricanja branitelja. Njegove riječi naglašavaju važnost zajedništva, odlučnosti i hrabrosti koja je karakterizirala sudionike akcije “Baranja” te ističu kako su te vrijednosti i danas bitne u suočavanju s izazovima suvremenog svijeta.

Na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske položeni su vijenci, a među onima koji su odali počast bili su članovi obitelji poginulih pripadnika, predsjednik Milanović, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, pripadnici Hrvatske vojske i policije te udruge iz Domovinskog rata. Njihova prisutnost simbolizira trajnu zahvalu i poštovanje prema žrtvama koje su dale za slobodu i neovisnost Hrvatske.