Običaj se nastavlja! Berba grožđa u Kotlini

Sjedište ogranka DZMH-a u Kotlini uključuje vinski podrum i vinograd, koji članovi udruge zajedno održavaju. Mnogi su se okupili na nedjeljnoj berbi, a pridružili su im se i članovi Mađarskog kulturno umjetničkog društva Vinkovci. Ubrana graševina je prerađena na licu mjesta i već dozrijeva u bačvama kako bi njome mogli ponuditi goste.

Najbolja vinogradarska područja naše regije nalaze se u Baranji, stoga vinogradarstvo i vinarstvo imaju važnu ulogu u gospodarstvu baranjskih naselja. Tako se za proteklog vikenda održao vinski maraton u Zmajevcu, a i jesenski programi drugih mjesta temelje se na berbi grožđa – u Suzi je već održana berbana svečanost, a u Batini će se održati za tjedan dana

– Nekoć je većina poljoprivrednika iz Kotline imala vinograd i podrum pun vina, ali je danas nažalost sve manje takvih. DZMH.udruga Kotlina je dobila sjedište s vinskim podrumom i malim vinogradom. Sretni smo zbog toga te zajedno uzgajamo grožđe i beremo plodove svog rada te grožđe prerađujemo u vino – izjavio je predsjenik organizacije, Ferenc Rabi dodajući da je grožđe dovoljno zrelo i ne mogu dopustiti rojevima čvoraka da ih preteknu.

Drugu godinu zaredom organiziraju takvu zajedničku berbu na koju su pozvani ne samo članovi udruge već i lokalno stanovništvo, ali i udaljeniji gosti. Ove godine su sudjelovali članovi Mađarske kulturno umjetničke udruge Vinkovci. Berba je bila više zabavnog karakter pa je i posao brzo i lako odrađen.

– Svake godine beremo i prerađujemo grožđe u obliku veselog volonterskog rada. Glavni vinar udruge, je Laslo Dobsai. Zajedničku berbu i proizvodnju vina smatramo vrlo dobrom idejom, jer su se time bavili i naši prethodnici, a mi tako nastavljamo staru tradiciju – rekla je potpredsjednica udruge, Sanela Proser Horvatin, koja je istaknula da su provođenje vremena zajedno i druženje na otvorenom jednako važni zbog nedostatka događanja u posljednje vrijeme.

Ubrano grožđe sudionici su u kantama odnijeli ispred podrumske prostorije gdje se odvijala prerada. Mljevenje se izvodilo električnom muljačom, ali se prešanje vršilo tradicionalnom metodom . Bio je to muški posao, ali su i djevojke odradile svoj dio i gazile grožđe u bačvi. U međuvremenu je zbor udruge otpjevao nekoliko narodnih pjesama vezanih uz berbu i grožđe. Tako se čekalo na ručak. Perkelt se kuhao u golemom kotlu kako nitko ne bi ostao gladan.

Od Zoltana Šipoša saznali smo da su brali graševinu od čega proizvode oko 250-300 litara vina. Međutim, njihov bi se vinograd mogao obnoviti, stoga idućeg proljeća planiraju zasaditi nove čokote, te uz graševinu dodati malo sivog pinota , jer se miješanjem te dvije sorte dobiva dobar cuvée.

Berbu DZMH-ove udruge u Kotlini sponzorirali su Savjet za nacionalne manjine i Fond Bethlen Gábor.