Koji su najčešći simptomi multiple skleroze?

0
foto: Pixabay

O ovoj bolesti se još uvijek jako malo zna, pa tako je i uzrok multiple skleroze još uvijek nepoznat, piše Mamin kutak.

Multipla skleroza je sporo napredujuća kronična upalna i neurodegenerativna bolest, gdje oštećenja često zahvaćaju mozak i leđnu moždinu. Smatra se autoimunom bolešću. Multipla skleroza oštećuje mijenske ovojnice i time je otežan ili onemogućen prijenos živčanih impulsa između stanica.

U svijetu od multiple skleroze boluje više od 2 milijuna ljudi, a uglavnom su to stanovnici razvijenih zemalja te se bolest češće javlja kod žena no što je to slučaj kod muškaraca. Kada je u pitanju genetski faktor, oko 5% oboljelih ima brata ili sestru koji također imaju multiplu sklerozu, a kod oko 15% slučajeva osoba ima nekoga od rodbine s multiplom sklerozom.

Jedna od zanimljivosti vezanih za multiplu sklerozu je utjecaj okolišnih faktora kod pojave multiple skleroze. Naime, blizu ekvatora gotovo da uopće nema oboljelih, dok se najčešće pojavljuje u SAD-u i sjevernoj Europi, što dovodi do zaključka da klima utječe na pojavnost bolesti.

Prvi simptomi kod većine oboljelih su blagi, a javljaju se uglavnom između 20. i 40. godine života. Simptoma multiple skleroze može biti mnogo, a neki od najčešćih su umor, bolovi u nogama, neobična nespretnost, poremećaj osjeta, razvoj depresije, poremećaj spavanja, promjene raspoloženja, loša koordinacija, problemi u govoru i mnogi drugi.

Detaljanim kliničkim pregledom postavlja se dijagnoza multiple skleroze a prilikom prvog pregleda nakon sumnji na multiplu sklerozu liječnik će učiniti fizikalni pregled živčanog sustava. Prvi znakovi koji mogu ukazivati na to da živčani sustav ne funkcionira kako bi trebalo jesu neusklađenost pokreta očiju, slabljenje mišića i gubitak osjeta dodira u pojedinim dijelovima tijela.

Lječenje multiple skleroze provodi na način da se fokusira na to kako ubrzati oporavak nakon napadaja, kako usporiti napredak bolesti i kako djelovati na same simptome s obzirom da lijek za multiplu sklerozu još uvijek ne postoji.

Vrijedi napomenuti kako kod oboljelih s multiplom sklerozom dobre rezultate daju pravovremene i redovite fizikalne terapije, zaključuje Mamin kutak.