Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku i Našicama

31 ožujka 20:00 2 travnja 20:00

Ove godine publici se predstavlja 17 ponajboljih tamburaških orkestara i ansambala s gotovo 60 skladbi, među kojima je i osam praizvedbi.

Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, održat će se u izvorištima tamburaštva, u Osijeku i Našicama od 31. ožujka do 2. travnja 2023. godine. Ove je godine posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavit će se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambala s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika. Svi oni pokazat će svoje umijeće na autohtonom hrvatskom glazbalu neograničenih mogućnosti izvedbom gotovo 60 skladbi, a od kojih je čak osam praizvedbi.

Svečano je otvorenje Festivala u prostoru Arheološkog muzeja Osijek u petak 31.ožujka 2023. godine s početkom u 20 sati. Druga se večer Festivala održava u subotu, 1. travnja u svečanoj dvorani Srednje škole Izidora Kršnjavoga u Našicama u 19 sati, a završna večer predviđena je za nedjelju, 2. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 18 sati.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tamburaške glazbe imat će priliku uživati u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim izvedbama, dok će stručno povjerenstvo u sastavu Siniše Leopolda, Vladimira Vladimirova te Franje Batoreka vrednovati nastupe svakog ansambla te dodijeliti plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te za najboljeg vokalnog i instrumentalnog solista. Dodijelit će se i Njikoševa biser-grana najmlađem sudioniku Festivala. Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijelit će se vrhunski instrumenti iz Glazbalarske radnje Žmegač iz Varaždina.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Sve su informacije o programu i orkestrima, odnosno ansamblima dostupne na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku.

%d blogeri kao ovaj: