Petak, 3 veljače, 2023
Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Dan sjećanja u kinu Urania

18. studenoga 2022. 08:00 22. studenoga 2022. 17:00

foto: Kino Urania

Dana 18. studenog obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dan je to kada se s pijetetom i dostojanstvom sjećamo ubijenih civila i branitelja u Vukovaru i Škabrnji, kao simbolima stradanja u Domovinskom ratu.

Tim povodom u kinu Urania prikazat ćemo dva hrvatska filma koja tematiziraju ratna razaranja tijekom Domovinskog rata te život branitelja nakon što su ratna razaranja okončana.

“U ljeto 1991. Hrvatska je proglasila neovisnost od SFRJ. JNA i srpske paravojne jedinice napale su Vukovar. Počela je bitka za Vukovar. Ovo je jedna od mogućih priča o onome što se dogodilo”.

Film „Šesti autobus“ prikazuje kako su tijekom pada Vukovara u jedan od autobusa ukrcani zarobljeni branitelji i ranjenici, a čija se sudbina ni nakon 30 godina ne zna. Službeno je pet autobusa s hrvatskim zarobljenicima bilo otpravljeno na Ovčaru, gdje su nesretnici bili mučeni i ubijeni, a govorilo se i o šestom s braniteljima i ranjenicima iz vukovarske bolnice, čija sudbina ostaje još uvijek neutvrđena. Gdje je nestao šesti autobus?

Film možete pogledati u:

PETAK 18.11. u 20:00

PONEDJELJAK 21.11. u 17:30

UTORAK 22.11. u 21:15

„ADAM“ je priča o ocu i sinu u vremenu svježega poraća u Hrvatskoj. Otac istinski ratni heroj, i sin, jedino što on ima, žive u neimenovanom slavonskom selu u Hrvatskoj. Adam je preživio ratni pakao i pati od PTSP-a, na sebi svojstven način odgaja sina i čini sve kako bi nastavio živjeti životom dostojnim čovjeka. Tu činjenicu mještani sela ne prepoznaju i na njega gledaju kao na čudaka, nedruštvenu nakazu čiji bi život preispitali.

Film je sniman na lokacijama u Slavoniji, Mario Šulina je slavonac jednako kao i cijela glumačka ekipa. Redatelj i glumačka postava nazočit će projekcijama u kinu Urania i biti dostupni za razgovor s publikom, a projekcije će se održati kako slijedi:

%d blogeri kao ovaj: