Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Advent pun čarolija u Vukovaru

foto: turizamvukovar.hr/arhiva

27. studenoga 2022. 08:00 24. prosinca 2022. 17:00

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u najljepšem blagdanskom raspoloženju. Jedan je ovo od rijetkih Advenata koji se održava u pravom dvorcu i već samim time stvara onu pravu čaroliju. Kao što će perivoj i Dvorac odisati Božićem, tako će i cijeli grad biti ukrašen u božićnom duhu i stvarati posebnu čaroliju koju samo Vukovar ima.

U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe.

Otvorenje Adventa i klizališta te paljenje 1. adventske svijeće koju pali gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava, zakazano je za nedjelju, 27.11.2022. nakon čega će uslijediti glazbena večer uz glazbeni sastav Akvarel i druženje uz mirise i okuse prigodne gastro ponude. Ostale nedjelje također su rezervirane za tradicionalno paljenje adventskih svijeća i ostalih programa u sklopu Vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom Susret u Vukovaru koje već 25 godina organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom Vukovar i Hrvatskim domom Vukovar.

Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bendovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena. Sve ovo predstavlja iznimno lijepe točke za snimanje nezaboravnih fotografija i stvaranje novih uspomena, a za što će poslužiti i još nekoliko postavljenih „selfi“točaka. Djeci Vukovara Grad Vukovar podijeliti će tradicionalno paketiće. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo s prikazom Isusovog rođenja, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Organizatori Adventa su Turistička zajednica grada Vukovara i Grad Vukovar koji zajedno s partnerima nastoje očuvati ovdašnju tradiciju i običaje te zadržati onaj iskonski duh božićnih blagdana, ali i ići u korak s vremenom, uključiti lokalnu zajednicu, privući goste i svojim posjetiteljima svih uzrasta ponuditi raznolike prigodne sadržaje koji ovo vrijeme iščekivanja čine još ljepšim.

Omogući obavijesti i budi uvijek u tijeku s najnovijim vijestima Prihvaćam Ne ,hvala