Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

17. Vukovar film festival

foto: Grad Vukovar

24 kolovoza 15:00 27 kolovoza 23:00

Sedamnaesti po redu filmski festival u Vukovaru ovog će se ljeta održati u razdoblju od 24. do 27. kolovoza pod zlatnim pokroviteljstvom Pevexa. U četiri puna dana posjetitelje festivala očekuje atraktivan filmski program predvođen već ranije najavljenim remek-djelom Anatomija Pada, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu te izvrsnom povijesnom dramom ujedno i velikom kinouspješnicom Jeanne du Barry s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi koji je otvorio ovogodišnji Cannes i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi. Ovogodišnji vukovarski filmski festival svakako je poseban, jer osim kvalitetnog programa igranih i dokumentarnih filmova također donosi i senzacionalno bogate te jedinstvene popratne događaje. Nesumnjivo je da sve posjetitelje konačno očekuje jedno veliko festivalsko događanje u pravom smislu te riječi.

Pet je lokacija na kojima će posjetitelji ove godine moći uživati u filmovima i popratnom festivalskom programu: dvije su vanjske – perivoj dvorca Eltz i Vukovarski Vodotoranj, a tri su unutrašnje – dvorac Eltz, Hrvatski dom Vukovar i Ružičkina kuća. Igrani filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Hrvatskom domu, a dokumentarci u dvorani dvorca Eltz. Ulaznice će se za projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz i u Hrvatskom domu Vukovar prodavati po cijenama od €3 za jedan festivalski dan odnosno po €15 za kompletan festival. Svi oni koji će htjeti pogledati čim više filmova tijekom trajanja festivala imat će priliku za ukupnu cijenu od €15 pogledati koliko god filmova žele u Hrvatskom domu i na perivoju dvorca Eltz, dok će ostali za cijenu od €3 moći pogledati sve filmove toga dana na te dvije lokacije. Projekcije filmova na ostalim lokacijama su za posjetitelje besplatne.  Ove će godine vukovarski festival imati i posebnu zemlju partnera, a to je Savezna Republika Njemačka. Cilj je ostvariti što bolje dugoročne odnose s podunavskim zemljama tako da je za očekivati da je ovo samo prva u nizu godina i zemalja koja će postati zemljama partnerima.

Pored službene konkurencije igranog i dokumentarnog filma na 17. vukovarskom festivalu bit će prikazana i tri popratna filmska programa. “Cannes u Vukovaru” program je u sklopu kojeg će se prikazati “Anatomija pada” i “Jeanne du Barry”, a na festivalu će se također na poseban način obilježiti i 100 godina Disneyja i to u sklopu programa DJEČJI VUKOVARSKI FILMSKI FESTIVAL. Na lokaciji u Ružičkinoj kući organizirat će se projekcije animiranih kultnih klasika PEPELJUGA101 DALMATINAC i POCAHONTAS od kojih će “Pepeljuga” i “101 Dalmatinac” biti prikazane u sinkroniziranoj verziji, dok će “Pocahontas” biti prikazan u originalnoj s hrvatskim podnaslovima. Uz projekcije animiranih hitova na istoj lokaciji u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, Američkim kutkom i Egmontom bit će organizirane razne radionice za djecu te prigodna izložba, a gledatelji nikako ne smiju propustiti i ekskluzivnu ponoćnu projekciju Disneyjevog kinohita DICK TRACY koja će se održati u 00:00 sati s četvrtka, na petak, 24. kolovoza.

Posebna poslastica ovogodišnjeg festivala svakako je i najnovija vanjska lokacija – amfiteatar Vukovarskog Vodotornja. Prvi puta na festivalu ova će nova lokacija poslužiti kao mjesto na kojem će se prikazati potpuno novi program RIJEKA PRIJATELJ: NIL u sklopu kojeg će biti prikazana dva egipatska klasika: kratkometražni film RAZGOVORLJIVI SELJAK i dugometražni film MUMIJA. Oba filma režirao je Chadi Abdel Salam, a “Mumija” i danas slovi kao jedan od najboljih egipatskih filmova svih vremena. Dolazak na projekcije oba filma najavio je i egipatski veleposlanik, a uvodnu riječ održat će povjesničar filma Daniel Rafaelić, ujedno i umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala.

Vukovarski festival najvažnije je filmsko događanje u Hrvatskoj, a ove je godine s potpuno novom ekipom uključujući direktora festivala Darka Puharića, umjetničkog ravnatelja Daniela Rafaelića i festivalsku producenticu Ivu Cikojević cijeli događaj dignut na jedan nivo više ne samo s atraktivnim filmskim programom, već i sa svim popratnim programima koji festival čine upravo onime što on mora biti – mjestom okupljanja filmskih profesionalaca i znatiželjnika.

%d blogeri kao ovaj: