Danas se obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

0
izvor: MUP

Hrvatski sabor je 2019. godine, 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježiti će se u 10 gradova diljem Hrvatske. Između ostalih mjesta obilježavanje biti će u Osijeku, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Slavonskom Brodu i Požegi.

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježit će se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“ koji će biti popraćen s hashtagovima #vozimsigurno, #mupbrine i #police4prevention.

Ove se godine obilježava po prvi puta te je za njegovo obilježavanje iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama osigurano 300,000,00 kn.

OSIJEK – Od 8 do 14 sati na Trgu Sv. Trojstva, obilježiti će se ovaj dan podjelom letaka i drugog promidžbenog materijala kojom će se podsjetiti građane na „4 ubojice u prometu“, brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela, koji su uzročnici najvećeg broja stradavanja u prometu.

VSŽ – Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske provesti će preventivno-represivnu akciju usmjerenu na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ – brzina, alkohol, nevezanje pojasom i nepropisno korištenje mobitela. Vozače, zatečene u prometu, neovisno o utvrđenom prekršaju, darivat će prigodnim podsjetnikom na kampanju Dan bez mobitela u prometu- osvježivačem zraka za automobile.

SLAVONSKI BROD – od 8 do 14 sati, na Trgu Ivane Brlić Mažuranić, obilježiti će se ovaj dan podjelom letaka i drugog promidžbenog materijala kojom će se podsjetiti građane na „4 ubojice u prometu“, brzinu, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela, a koji su uzročnici najvećeg broja stradavanja u prometu.

POŽEGA – Kako bi se upozorilo na opasnosti u prometu, danas policijski službenici Policijske postaje Požega u Industrijskoj ulici u Požegi dijele građanima prigodni promidžbeni materijal te ih podsjećaju na „četiri ubojice u prometu“. Također će građani imati priliku potpisati i prisegu da će poštovati prometnu kulturu.

Cilj je podsjetiti sve građane o potrebi poštovanja prometnih propisa i pravila, potrebi humanog odnosa svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na najranjivije skupine kao što su djeca, pješaci biciklisti i motociklisti.

Projekt je nastao na temelju crne statistike u prometu prema kojoj u Republici Hrvatskoj godišnje prosječno stradaju 15 652 osobe. Od tog broja 79,4 posto prošlo je s lakšim tjelesnim ozljedama. Teške tjelesne ozljede zadobilo je 18,4 posto osoba, dok je 2,2 posto osoba godišnje poginulo, što je prosječno 351 osoba godišnje. Prometne su nesreće ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj.