Danas je Svjetski dan radija: Stoljetnog medija koji svakodnevno prenosi najvažnije informacije

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan radija. Opća skupština UNESCO proglasila je na prijedlog Španjolske 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija, stajalo je u toj odluci.

U međuvremenu je ovaj datum postao sinonim za javna događanja diljem svijeta, s ciljem promicanja medijske kulture i društvenih vrijednosti.

Ove godine, 2024.,se obilježava stota godina radija, razdoblje u kojem je postao medij koji je zasigurno najbliži ljudima, njihovim emocijama i razmišljanjima, šireći vijesti, zabavu i obrazovanje u svaki kutak svijeta.

U UNESCO-u su zamislili da tematiziranjem stoljeća tog medija, Svjetski dan radija 2024. godine široko može rasvijetliti izvanredna prošlost radija, njegovu relevantnu sadašnjost i viziju dinamične budućnosti.

Povijest

Radio je masovni medij zasnovan na tehnološkom postupku prijenosa govora i zvuka putem radiovalova razvio se tijekom drugog i trećeg desetljeća 20. stoljeća, primjenom tehničkih inovacija na području radiodifuzije. Charles D. Herrold započeo je 1909. u San Joséu u Californiji prvo redovito u početku tjedno, a potom dnevno radijsko emitiranje, a već sljedeće godine uživo je emitiran nastup opernog velikana Enrica Carusa u New Yorku.

Godine 1919. osnovana je Radio Corporation of America (RCA), najznačajnija američka tvrtka za proizvodnju i distribuciju radijske opreme sve do 1970-ih, a 1920 u Pittsburghu započeo je rad prve američke i svjetske komercijalne radijske postaje KDKA. Emitiranje radijskog programa započelo je 1922. u Velikoj Britaniji, kada je osnovan BBC, Francuskoj i Češkoj, a 1923. u Njemačko. Potom je krenulo radijsko emitiranje u većini europskih zemalja, kao i najvećim zemljama drugih kontinenata.

U Hrvatskoj je 1918. osnovan Radio Grič, prva hrvatska radiotelegrafska postaja, a 1924. Radio klub Zagreb. Godine 1926. počela je emitirati Radiostanica Zagreb, iz koje se razvio Radio Zagreb, odnosno Hrvatski radio, a u širem smislu i današnja Hrvatska radio-televizija. Signal sa AM predajnika jačine 350 W je krenuo 15.svibnja 1926., iz a zgrade na Markovom trgu 9, gdje je bio montiran i predajnik te studio i studijski uređaji. Tada je u eter prva spikerica Radio Zagreba Božena Begović izgovorila čuvene i prepoznatljive riječi: “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”.

Svjetski dan radija- podizanje svijesti u javnosti o vrijednosti radija

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Sada kada svi imaju pristup radiju, taj se izum danas olako uzima zdravo za gotovo.

Međutim, nastanak ovog izuma bio je iznimno složen i dugotrajan proces. Već u drugoj polovici 19. stoljeća postojale su različite ideje o tome kako napraviti telegraf koji bi prenosio poruke na daljinu, a da pritom ne koristi ikakve žice. Čitav niz znanstvenih radova objavljen je na tu temu, pa ipak, njihove su pretpostavke dugo ostajale na teorijskoj razini, i to upravo zbog nepotpunog poznavanja prirode elektromagnetskih valova.

Između ostalog, poznato je da je i Nikola Tesla imao ideju o primjeni takve tehnologije, no prva osoba koja je sva prikupljena znanja provela u praksi bio je Guglielmo Marconi. Već 1894. kada je izumljen, njegov je stroj postigao velik komercijalni uspjeh, a s vremenom je radio postao nezamjenjiva tehnologija koja je uvelike oblikovala društvo u kojem živimo.

U današnje vrijeme često se doima da su suvremeni mediji, poput društvenih mreža, postali jedini oblik komunikacije, međutim, kao što se zloguke vizije starog glazbenog hita „Video killed the radio star” nisu ostvarile, tako ni internet nije ubio radio. Mnogi će se složiti da je radio još uvijek neizostavan dio naše svakodnevice – nekima je to pouzdani izvor informacija, drugima pak platforma za razonodu

Iako je glavna tema Svjetskog dana radija svake godine drukčija, univerzalna okosnica je povezanost društva i radija. Tijekom godina ta se povezanost obilježavala temama poput uloge radija u promicanju ravnopravnosti spolova i sudjelovanja mladih u javnom diskursu. Prije dvije godine tematizirao se odnos radija i povjerenja, prošle godine – u jeku saniranja posljedica razornoga potresa u Turskoj i Siriji, obilježavanje je bilo posvećeno vezi radija i mira. 

Danas iz UNESCO-a, uz današnji dan, poručuju kako je radio, pouzdani vodič u svijetu promjena

Radio je pobjednik pristupačnosti, neposrednosti i bliskosti, i postoji snažan javni interes da ga se štiti kao i naša dostupnost radiju.

Moć radija da se prilagodi različitim okolnostima pokazala se važnom više puta u povijesti. Od pružanja osjećaja sigurnosti i zajedništva u vremenima velikih svjetskih sukoba, do promicanja raznolikosti i uključenosti u miru, radio je zacrtao put za tehnologije koje su ga naslijedile, od televizije pa sve do interneta, ali se i sam prilagodio novim vremenima.

Radio zadovoljava našu potrebu da budemo informirani, kako u donošenju svakodnevnih odluka, tako i u izvanrednim vremenima i vremenima kriza.

Kroz proteklo stoljeće radio se dokazao kao medij od presudne važnosti u održavanju slobode mišljenja i izražavanja, često i jedini koji je opstao i djelovao u vremenima krize.

foto: UNCESCO