5 jednostavnih načina da ubrzamo svoj metabolizam

0
foto: Pixabay

Metabolizam je zapravo količina energije, odnosno kalorija, koja je potrebna tijelu za svakodnevno funkcioniranje. Na metabolizam utječe mnogo vanjskih faktora kao što su dob, štitnjača, genetika, tjelesna aktivnost, ali i životni stil. Što je metabolizam sporiji, to našem tijelu treba manje kalorija, a ako ne dođe do smanjenog unosa, može dovesti do nakupljanja kilograma. Srećom, postoje prirodni i jednostavni načini kako sami možemo ubrzati tvoj metabolizam.

Pijte više vode

U dehidriranom tijelu metabolizam se usporava, a poznato je da u trenutku kada osjetimo žeđ, naše tijelo je već dehidrirano. Stoga se moramo sjetiti prije nego nam tijelo da znakove da moramo konzumirati više vode kroz dan. 

Redoviti obroci

Većina zaposlenih često preskače obroke. Iako je obrok koji gotovo svi preskaču doručak, često zbog nedostatka vremena i ručak bude u vrijeme večere, a mi pritom zaboravljamo da je našem tijelu da se pokrene potrebna hrana. Metabolizam se ne može probuditi i pokrenuti samo sa ispijanjem kave, tijelu je potreban lagan obrok kako bi se potaknula probava. Birajte voće, povrće ili orošaste plodove umjesto loših i nezdravih grickalica prepunih aditiva, soli i skrivenih šećera, navodi Mamin kutak.

Unosite dovoljno proteina

Svakodnevno je potrebno unositi hranu bogatu proteinima kako bi se ubrzao metabolizam. Da, unos mesa, ribe i orašastih plodova doista može povećati sagorijevanje kalorija jer ubrzava vaš metabolizam na nekoliko sati. 

Začinjena hrana pozitivno utječe na ubrzanje metabolizma

Ako ste ljubitelji začinjene hrane, imamo dobre vijesti. Kapsaicin, spoj koji se nalazi u ljutoj hrani, ubrzava metabolizam. Nećete uočiti razliku ako jedina promjena koju uvedete u svoje životne navike bude ljuća hrana, no u kombinaciji sa više faktora koji ubrzavaju metabolizam, mogla bi učiniti razliku.

Krećite se više i češće!

Sjedilački način života svakako je vrlo štetan za naše zdravlje. Osim redovite fizičke aktivnosti poželjno je i tijekom radnom vremena što je češće moguće prošetati kratko, razgibati se ili tek napraviti nekoliko čučnjeva kako bismo razbudili tijelo. 

Izbjegavajte izgladnjivanje

Iako su ljudima s viškom kilograma najprimamljivije brze i rigorozne dijete koje daju i brze rezultate, dugoročno nam mogu nanijeti mnogo više štete nego koristi. Naime, kada tijelu uskraćujemo hranu ono se polako uspavljuje i metabolizam je sve sporiji i sporiji kako bi tijelo sačuvalo energiju. Kada krenete ponovno unositi hranu, tijelo se boji da će mu ona opet biti uskraćena i skladištu ju u masnim stanicama. Također, izgladnjivanjem gubimo na masi, ali gubimo i mišiće, pa samim time i teže sagorijevamo masne naslage. 

Dobar san za dobro zdravlje

Iako nedostatak sna ne utječe izravno na usporavanje metabolizma, ove dvije stvari svakako su povezane. Nedostatak sna povećava rizik od pretilosti i dijabetesa, koji su svakako usko povezani sa usporenim metabolizmom. Osim toga, uz nedostatak sna češće posežemo za lošom hranom, ali i imamo manje energije za fizičke aktivnosti.